L'aposta de l'Ajuntament de Gironella per la recuperació del patrimoni assolirà una nova fita el juny. El segon cap de setmana del mes que ve, preveu que les obres d'urbanització del passeig de l'antiga colònia de Cal Metre- per la part del pont Vell-, estiguin, majoritàriament, enllestides, segons van anunciar ahir l'alcalde, David Font, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Lluís Vall

Per projectar aquest espai encara poc conegut, el consistori ha programat tres dies d'activitats del 9 a l'11 de juny consistents en una mostra de food trucks, música a l'aire lliure i l'únic concert que faran els Blaumut a la Catalunya Central en la gira de presentació del seu nou disc.

L'Ajuntament de Gironella està duent a terme les obres d'urbanització d'un tram d'uns 1.000 metres quadrats del passeig de cal Metre, per la part del pont Vell, tal com va avançar aquest diari al seu dia. L'obra, adjudicada per un import de 90.000 euros, es finança amb fons del programa europeu Feder i del consistori local.

L'objectiu de l'Ajuntament «és recuperar Cal Metre per al poble», segons va explicar David Font, ahir, alhora que es vol reivindicar el patrimoni d'una colònia «desconeguda» i que és una de les poques que estan situades dins d'un nucli urbà i, per tant, fàcilment accesibles. Fa anys que la fàbrica del conjunt està tancada, i actualment, a l'antiga colònia hi ha censades 29 persones, segons Font.

El consistori també pretén que l'àrea esdevingui un nou espai d'oci al municipi, on es puguin dur a terme activitats.

El passeig de cal Metre tindrà una zona central pavimentada amb ciment. L'espai esdevindrà una zona per a vianants, tot i que s'hi permetrà l'accés a vehicles de serveis i emergències. Als marges, hi haurà una zona verda amb bancs encarats cap al riu Llobregat així com racons presentats per al descans i l'oci. Tot i que es mantindrà bona part de l'arbrat actual també s'hi plantaran plataners, heura i boixos. A l'espai també hi haurà àrees pavimentades amb llambordes que antany havien estat en carrers del barri vell, segons va explicar el batlle gironellenc.

Cal Metre Reviu!

Les activitats que s'hi duran a terme s'han agrupat sota el paraigua del Festival Cal Metre Reviu!. Tindrà lloc el segon cap de setmana de juny, i començarà el 9 de juny a les 10 de la nit al Local del Blat, amb l'únic concert que els Blaumut faran a la Catalunya Central. Les entrades costaran 20 euros i ja són a la venda a través del web vermusic.cat.

El 9, el 10 i l'11 de juny s'obrirà la mostra de food trucks al passeig de Cal Metre, on hi haurà un music market amb una fira de col·leccionisme musical i actuacions musicals gratuïtes de grups com els gironellencs Rupits o els Bipolar i Smooth Trio, segons va explicar el regidor de Patrimoni i Cultura, Lluís Vall. Va destacar que el festival de Cal Metre Reviu! és un punt d'arrencada perquè al passeig de cal Metre s'hi puguin dur a terme activitats d'oci al llarg de l'any. Per això, l'àrea es condicionarà amb punts de llum de la xarxa elèctrica. Vall va explicar que aquesta mena d'iniciatives es faran a les quatre colònies que té el municipi, amb l'objectiu de dinamitzar-les i donar-les a conèixer.

Els berguedans Xavi Tristany i Emma Costa, del Voilà, cafè-teatre de Manresa, són els responsables del programa Cal Metre Reviu!, presentat ahir. Van explicar que aquest serà el seu primer festival itinerant dins del seu cicle de vermuts musicals, Vermusic, que van iniciar fa sis anys. Es tracta d'una aposta per exportar el format de música i gastronomia a diferents espais emblemàtics del país.