Solistes berguedans protagonitzen el vintè Memorial Ricard Cuadra

El concert de Patum porta a l'escenari una dotzena de músics de casa acompanyats de la banda

19.05.2017 | 18:10
Concert de Patum

La banda del Memorial Ricard Cuadra escalfa motors per al concert de Patum d´enguany. L´esdeveniment, que forma part del programa d´actes previs a la festa berguedana, celebra aquest 2017 la vintena edició, que tindrà els músics berguedans com a protagonistes.

El proper dissabte 10 de juny (22 hores), en el marc incomparable de la plaça de Sant Pere, la formació que any rere any ret homenatge al músic berguedà Ricard Cuadra presentarà un concert sense un cap de cartell mediàtic però sí amb una dotzena de músics solistes, gairebé tots berguedans, molts dels quals han passat per l´Escola Municipal de Música de Berga i l´Escola Superior de Música de Catalunya. Músics de casa que actualment treballen professionalment en el camp de la interpretació o la docència musical, o estan acabant els estudis per fer-ho.

Una altra de les característiques del concert de Patum és l´estrena, any rere any, d´obres que tenen com a fil conductor les melodies de la festa berguedana. Enguany no en serà cap excepció i el públic també descobrirà composicions indèdites a través d´alguns autors habituals com Robert Agustina o Sergi Cuenca. Això serà durant la primera part del concert, en què els solistes berguedans portaran el pes de la interpretació amb l´acompanyament de la banda de músics dirigida per Sergi Cuenca. Sara Subirana, a l´acordió; Judit Marmi, al clarinet; Martí Villegas, al fiscorn; Mariona Casellas i Marc Garcia, al piano; Rosa M. Rodríguez, Jordi Boixader i Ariadna Just, al saxòfon; Denis Rojo, al saxòfon i al flabiol; Joan Sala, a la tenora; Guillem Cardona, a la trompeta; Francesc Planella, al violí; i Laura Masferrer, al violoncel, seran els protagonistes en una desena d´obres. Algunes són composicions noves que s´han escrit per a l´ocasió, d´altres són peces recuperades de l´arxiu de partitures del Memorial Ricard Cuadra estrenades en edicions passades, com per exemple un fragment de la Rapsòdia de la Patum d´Albert Guinovart, per a piano i banda; un dels números del Viatge de Patum, de Roger Belmonte, per a acordió i banda; o altres parts d´obres compostes i interpretades per Llibert Fortuny, Àlex Martínez i Artur Martínez en els darrers anys.

La segona part, i com no podria ser de cap altra manera, estarà dedicada a la interpretació d´un salt de Patum en les versions de J. B. Lambert i Ricard Cuadra, melodies que dies després ressonaran a la plaça durant les tandes de Patum.

Esforç per autofinançar-se

Un dels temes que més preocupen els organitzadors del concert és el pressupost, ja que, segons els seus responsables, «és l´únic acte de la Patum que fa l´esforç d´intentar autofinançar-se amb la venda d´entrades. Tot i que els músics de la Banda del Memorial actuen de franc i els compositors berguedans fan obres sense cobrar res, cal finançar la infraestructura necessària per portar l´acte a la plaça de Sant Pere».
En els darrers anys, lamenten, el mal temps que ha obligat a anar al Teatre Municipal, on cap la meitat de gent que a la plaça, ha minvat la venda d´entrades. Com també ho va fer l´any passat, asseguren, la coincidència amb la jornada castellera i la pujada de gegants a Queralt. Enguany, l´Ajuntament posa a disposició del memorial la infraestructura necessària i esperen que no plogui i el concert pugui fer-se a la plaça per recuperar la situació econòmica i continuar apostant per l´esdeveniment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Les jornades sobre les colònies tindran un format reduït mentre les repensen

Les cinquenes jornades sobre colònies industrials, que organitza el Museu de la...

L'alcaldessa de Berga rep la citació per declarar el 4 d'octubre davant la fiscalia

L'alcaldessa de Berga rep la citació per declarar el 4 d'octubre davant la fiscalia

Venturós, previsiblement, no acudirà a la cita, ja que la CUP va anunciar que els seus alcaldes...

La fira de Santa Tecla de Berga acollirà una subhasta inèdita de sementals

La fira de Santa Tecla de Berga acollirà una subhasta inèdita de sementals

L'Ajuntament reforça el caràcter agrícola i ramader del certamen que se celebra el 23 i 24 de...

Els amics de la malaurada Sílvia Prat la recorden amb un CD que regalaran

Els amics de la malaurada Sílvia Prat la recorden amb un CD que regalaran

Avui fa un any de la mort de la jove gironellenca de 27 anys, atropellada per un tramvia a Colònia

Les jornades sobre les colònies industrials del Berguedà viuen un any de transició

Les jornades sobre les colònies industrials del Berguedà viuen un any de transició

La mostra que serà el 29 i 30 de setembre i l'1 d'octubre es repensa per tornar amb més força el...

Enllaços recomanats: Premis cinema