Fixar-se en la vida quotidiana per detectar necessitats i millorar-les amb la creació d'un producte inexistent al mercat i amb un alt component tecnològic. Això és el que han hagut de fer un total de 113 alumnes de cinc centres de secundària del Berguedà a través d'Innova PETIT, una iniciativa fins ara pionera a Catalunya.

La clau del projecte, segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, és que els alumnes fan realitat la seva pròpia idea a través d'un treball conjunt que els ha servit per conèixer les dificultats de tot un procés de producció. "És la versió 2.0 del mercat de cooperatives", ha afegit. Entre els treballs, hi ha una maleta escolar que carrega els llibres, una funda d'ordinador amb respatller o una funda nòrdica adaptable. Tots els treballs es presentaran en una jornada que tindrà lloc aquest dissabte a Bagà i que comptarà amb la presència de diversos empresaris de la comarca.

L'Aina Orriols, de 16 anys, és una de les alumnes del Berguedà que ha participat al programa Innova PETIT. Juntament amb els seus companys, de l'escola Vedruna de Berga, van veure que cada dia carregaven la maleta amb molts llibres i, per això, van decidir idear una mena de carro maleta intel·ligent que els transporta i que segueix el seu propietari a través de la tecnologia bluetooth.

Per l'alumna, la iniciativa educativa que s'ha implantat per primer cop al Berguedà aquest curs és "una gran oportunitat perquè ofereix molta llibertat a l'estudiant i li brinda la possibilitat d'innovar en les parts de la tecnologia que més li poden interessar".

De fet, el projecte té com a objectiu que els alumnes treballin en equip per un repte comú, que és el de trobar un producte útil per a la societat. "Creiem que avui dia aquesta cultura de la innovació i d'aplicar la tecnologia en el dia a dia és cap a on s'encaminarà bona part del futur dels nostres estudiants i creiem que aquest projecte és una bona oportunitat per fer", ha explicat.

Així, Innova PETIT es planteja el repte de fomentar la comunicació, creativitat i la innovació de capacitats emprenedores entre els diferents agents socials, de la mà de l'alumnat d'Educació Secundaria Obligatòria.

En total, el projecte ha comptat amb la participació de 116 alumnes d'entre 12 i 16 anys de cinc instituts de la comarca (l'institut de Puig-reig, el Pere Fontdevila de Gironella, l'Escola Xarxa, la Vedruna de Berga i l'Institut Alt Berguedà). La iniciativa té voluntat de continuïtat i, de fet, Font no descarta que la possibilitat de blindar algun dels projectes si es veu que realment pot tenir futur dins el món empresarial.

Aquest dissabte s'ha organitzat una jornada en què els alumnes presentaran els seus projectes. Entre els assistents hi haurà empresaris de la comarca. La jornada tindrà lloc al Casal de Bagà i s'iniciarà a dos quarts de cinc de la tarda.