"Mica a mica i sense voler-nos flipar massa volem que Berga sigui un referent" en l'àmbit de les al.lèrgies i intoleràncies alimentàries. Així ho ha explicat aquest dilluns, Francesc Ribera, el regidor de Promoció Econòmica en la presentació del certamen que tindrà lloc, dissabte, 27 de maig , a l'aire lliure, al passeig de la Pau. El certamen que s'havia d'haver celebrat l'1 d'abril es va ajornar fins a finals de maig a causa de l'amenaça de mal temps. Per aquest dissabte, els organitzadors confien que es compleixin les previsions de bon temps.

Fa un any que Berga va iniciar la seva aposta per aquesta mostra que vol "cobrir un espai buit al Berguedà i a nivell nacional" ha declarat el regidor. Hi ha afegit que caldrà temps per anar consolidant aquesta oferta.

Enguany la mostra aplegarà una quinzena de parades, una xifra similar a la del 2016 , ha dit Ribera. Durant dissabte es faran diferents xerrades i tallers. Enguany, l'organització, l'Ajuntament de Berga i l'hospital comarcal, han apostat per programar xerrades de temàtiques que serveixin "per resoldre els dubtes més estesos". Ribera ha destacat que per garantir que els continguts del certamen tinguin "rigor mèdic i científic" s'han aliat amb l'hospital comarcal i amb diferents entitats que treballen en aquest àmbit.

Al·lèrgies i intoleràncies

Per la seva banda, la doctora Eva Rodríguez, digestòloga de l'hospital comarcal Sant Bernabé ha explicat que una al.lèrgia i una intolerància són coses diferents. Ha explicat que una al.lèrgia alimentària "és una reacció adversa que després d'ingerir un aliment desencadena una reacció inmunològica". Els seus símptomes són d'aparició immediata i poden arriabr a ser greus podent provocar la mort. La manera de tractar-les és excloure de la dieta l'aliment que les ha provoca. I i si se'n menja accidentalment cal tractar-ho amb fàrmacs. Les al.lèrgies més freqüents en la canalla són a la llet, ous, peix, blat, soja, cacauets i fruits secs com les nous,. En el cas dels adults són als cacauets, nous, peix i marisc.

Una intolerància alimentària "és una resposta davant d'un determinat aliment" sense que hi hagi reacció immunològica i "són més freqüents que les al.lèrgies, sobretot en els nens. Els símptomes són menys aguts que en les al.lèrgies, apareixen hores després de la ingesta de l'aliment i no són greus però si que poden ser molestos" provocant "dolor abdominal, diarres i flatulències i s'associen a desordres del pes corporal". En aquest cas també cal excloure l'aliment que genera la intolerància de la dieta."Les intoleràncies més freqüents són al gluten dels cereals i la intolerància als sucres com la lactosa, fructosa o galactosa" ha explicat Eva Rodríguez.