Un total de 113 alumnes de cinc instituts del Berguedà presentaran, dissabte, els productes que han dissenyat durant tot el curs en la primera edició de l'Exposició Innova Petit. Es tracta d'un programa pioner a tot l'estat -fins ara només existent a Valnalón (Astúris) i Arteixo (Galícia)- que arriba al Berguedà amb l'objectiu de fomentar la innovació tecnològica, la creativitat i l'esperit emprenedor entre els alumnes d'entre 12 i 16 anys.

Aquest programa educatiu, capitanejat per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, és per al seu president, David Font, «la versió 2.0 del projecte d'emprenedoria a l'escola». En aquest sentit, creu que es tracta d'un pas més i «permet als alumnes crear els seus propis productes innovadors per cobrir algunes mancances de la societat mentre adquireixen coneixements molt diversos».

Els alumnes han treballat per equips de 3 o 4 alumnes i de manera autònoma, han confeccionat i ideat un producte innovador que pugui millorar la qualitat de vida de les persones. La professora de l'escola Vedruna Aurora Guixé explicava ahir que el programa s'ha desenvolupat en diverses fases: des de detectar les necessitats i problemes de la societat i fer una pluja d'idees per trobar productes que cobreixin aquestes mancances, fins a com dissenyar un prototip, fer-lo realitat i superar les complicacions que sorgeixen pel camí. Guixé assegurava que han sorgit «projectes molt interessants, d'unes idees molt bones». I feia ressaltar que el més complicat ha estat «aplicar les idees a la realitat», ja que algunes propostes han requerit coneixements tecnològics massa avançats, que no corresponen al nivell que cursen els joves. Aina Orriols, una de les alumnes participants al projecte, es mostrava satisfeta per haver-hi pogut participar. «És una oportunitat per la llibertat que tenim per innovar per cobrir necessitats de la vida quotidiana de les persones».

Els alumnes explicaran dissabte que ve els projectes davant d'empresaris de la comarca, amb els quals podran intercanviar opinions i coneixements, en una jornada que tindrà lloc al casal de la Vila de Bagà a partir de 2/4 de 5. En aquesta prova pilot hi han participat els instituts de Puig-reig, Gironella, Bagà, i l'escola Xarxa i Vedruna de Berga.