El grup municipal d'ERC demana al govern de la CUP que "recuperi excepcionalment i de forma temporal, el control de la comparsa de plens i maces per vetllar-ne el bon funcionament". Segons exposa ERC , "alguns dels seus components" s'han negat "definitivament, a acceptar els acords del patronat on se'ls exigeix la reincorporació dels tres expulsats i la seva participació en la Patum d'enguany " de manera que serien 25 membres en comptes de 22 tal i com ja va informar aquest diari.

Per això proposa que l'executiu gestioni de forma excepcional, els 400 salts de plens d'aquest Corpus. "L'Ajuntament ha de co-organitzar, juntament amb tota la comparasa de plens i maces, la Patum d'enguany, vetllant d'aquesta manera per la participació dels tres expulsats." Per ERC només haurien de participar a la comparasa els que "signin els criteris de funcionament que regiran la comparsa. Aquests criteris els redactarà, de manera urgent, l'ajuntament". Els republicans demanen que es convoqui un patronat urgent abans del ple de l'Ascensió que és aquest diumenge "per notificar aquestes decisions al patronat". Tpotes aquetes mesures, diu ERC, són per garantir el bon funcionament de la festa.

En un comunicat ERC assegura que el govern cupaire "té l'obligació de garantir la participació, la pluralitat i els principis democràtics en tots els àmbits de la festa". I lamenta "les negatives constants de la comparsa a obrir-se i a organitzar-se democràticament" una situació que els republicans "ens fa pensar que es tracta d'un desafiament obert al patronat i als seus acords".

ERC afirma que el quid de la qüestió és l'expulsió de tres membres segons ell per demanar més obertura i segons el sector oficial dels plens per indisciplina. Pels republicans el govern de la CUP no s'ha afrontat al problema sinó que n'ha "dilatat la resolució, intentant fer arribar a acords unes persones que en cap cas han donat mostra de voler arribar-hi. De fet, el què ha fet l'equip de govern és no mantenir-se en les decisions preses. I, amb aquesta falta de lideratge, és evident que el què s'ha aconseguit és allargassar el tema i fer-lo realment preocupant, perquè s'acosta la Patum i no està resolt". ERC diu qu eels acords presos al patronat al seu dia i que ells van aprovar "s'ha vist posteriorment (amb la presentació de recursos d'alçada, etc) que no han servit per res" .