L'església parroquial de Santa Eulàlia de Berga acull, avui, a 2/4 d'11 del matí, el funeral per Sara Ribera Buchaca, morta a l'edat de 84 anys. Aquesta berguedana va ser llevadora durant 44 anys, des del 20 de gener de l'any 1953, quan va atendre el seu primer infantament, fins al 7 de desembre del 1997, tal com recordava ella mateixa en una entrevista publicada a Regió7 el 14 de març del 2009 al setmanari Berguedà Setmanal.

Sara Ribera recordava que havia atès la xifra de 4.000 parts. Explicava que «els que més em van marcar són els que havia d'atendre en cases de pagès, en condicions higièniques de dubtosa fiabilitat, i amb una il·luminació molt pobra, fins i tot amb la llum d'espelmes, gairebé a les fosques». I és que aquesta llevadora que va ajudar a néixer milers de berguedans havia assistit parts en cases particulars abans que arribessin els infantamenst als hospitals. Es va proposar formar-se en un moment que no era el més usual . «Als anys ?? no hi havia gaire gent amb títols oficials i les llevadores feien el que podien, però jo em vaig proposar tenir una bona formació», detallava. Va estudiar a l'Hospital Clínic de Barcelona. Allà li van ensenyar a tenir cura de les mares. Ja treballant a l'Hospital Sant Bernabé, de vegades havia arribat a atendre més d'un part al dia.

La feina de Sara Ribera va ser reconeguda per l'Ajuntament de Berga el Dia de la Dona de l'any 2009 en un acte al Pavelló de Suècia, que recull la foto que il·lustra aquest article. La llevadora va declarar a aquest diari que «estic molt contenta, i em fa molt feliç que el consistori pensés en mi. Els ho agraeixo molt».