T´agradaria veure com es fan els iogurts o la cervesa artesana? Vols veure ramats pasturant pels prats del Berguedà? Vols conèixer uns joves emprenedors que van canviar la ciutat per un poblet de 150 habitants? T´agradaria saber més coses sobre la importància de l´alimentació ecològica? Aquestes són algunes de les propostes que ofereix el Berguedà per al dissabte 3, diumenge 4 i dilluns 5 de juny, en el marc de la segona edició de Benvinguts a Pagès. La previsió és que més d´un miler de persones s'interessin per conèixer la feina al camp, els ramats i els obradors del Berguedà. L´any passat la xifra de visitants va ser de 980.

Nombrosos participants

Els allotjaments del Berguedà, les explotacions agràries, els restaurants i les activitats que s´han sumat a la iniciativa superen la trentena. En concret hi participen 9 explotacions agràries o productors (Cal Pauet, Cal Roio, Cal Serrador, Federació Vaca Bruna dels Pirineus, Granja Torre d´en Roca, Salt del Colom, Xai de Ferreres, Xai ecològic de Cal Pastoret i Formatges Cuirols), 8 restaurants (Ca l'Amagat, Niu Nou, Cal Blasi, Cal Batista, Cal Fuster, Hostal Sant Maurici, Logos Berguedà i Els Roures), 6 allotjaments (Baluard de Ferreres, Berga Resort, Ca l'Amagat, Cal Cisteller, Hostal Pedraforca i Volta de Ferreres), i més d´una desena d´activitats. És una xifra superior a la de l´any passat, ha destacat David Font, president de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà, que col·labora amb aquesta iniciativa de la Generalitat. Per exemple, s´ha passat de 5 a 9 explotacions agràries i ramaderes que participen a Benvinguts a Pagès.

Productors berguedans

Responsables d´explotacions agràries que s´estrenen en aquesta edició són Bernat Pagès, de la casa Salt del Colom; Josep Bover, de Cal Pauet (tots dos de l´Espunyola); i Jordi Bascompte, de Cal Serrador (Avià). Tots tres han coincidit a destacar «la imporància d´aquest aparador, de poder obrir les portes i donar a conèixer la feina a pagès». Per exemple, Cal Serrador ensenyarà les terres on cultiven el ferratge que després es menjaran les seves vaques, la llet que n´extreuen i la venda final. Un altre cas és el model de Cal Pauet, explotació agrària i ramadera especialitzada en xai ecològic i gra i farines ecològiques. O el Salt del Colom, on treballen agricultura ecològica i es dediquen a la cria i engreix de vedells, amb obrador per elaborar el producte final: els bistecs de vedella que comprem i ens mengem.

Un altre productor que se suma a la iniciativa és Delícies del Berguedà, una empresa de Cercs d´inserció laboral per a joves amb patologia dual que elabora iogurts sense additius ni conservants, fets amb matèria primera del Berguedà. A més, segons ha destacat Joan Maria Sala, gerent de Delícies del Berguedà, també tenen «una línia ecològica».

Aparador del territori

Benvinguts a Pagès representa la descoberta d´aquest territori. Al web www.benvingutsapages.cat es pot consultar la informació, horaris, localització i coordenades de totes les cases de pagès que oferiran visites gratuïtes. La majoria d´explotacions, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que cultiven o elaboren, i a més, en molts casos hi haurà espai de venda per als visitants que vulguin comprar-ne.

La iniciativa té per objectiu acostar als ciutadans els productes que es fan a casa nostra i les persones que hi ha al darrere, així com també els cuiners que després els transformen.

Menú Benvinguts a Pagès

Els restaurants del Berguedà que oferiran menú per a l´ocasió adaptaran els plats al seu estil de cuina però amb un denominador comú, segons ha destacat Remei Escolies, del restaurant Els Roures de Castellar del Riu i representant dels restaurants: «cuinarem amb productes de qualitat, de proximitat i de temporada».

Setmana Bio

Al projecte Benvinguts a Pagès s´hi incorpora enguany la Setmana Bio, que arrencarà també el 3 de juny i que s´allargarà, en aquest cas, fins al 9 de juny.

La Setmana Bio per l´alimentació ecològica l´organitza el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i segons la cap de l´oficina comarcal del Berguedà, Montserrat Giné, «està pensada per agrupar actuacions orientades a promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i l´alimentació ecològiques». Es faran exposicions, xerrades, tastos, visites i tallers.