Des que els primers pobladors del neolític, fa 8.000 anys, van establir-se al paratge de Sant Marc de Bassacs, a Gironella, ha plogut molt. La Coral Estel, del mateix municipi, ha afrontat el repte de relatar la història de la vila i els seus veïns d´una manera original i atractiva: a través d´un espectacle. La formació vocal estrena aquesta nit Rubricati Pernula (La Perla del Llobregat). La història de Gironella en cançons. Una proposta de creació pròpia que, més enllà de presentar-se com un muntatge artístic i d´entreteniment, vol ser una eina pedagògica per donar a conèixer entre els gironellencs i berguedans el seu passat.

El director de la Coral Estel, Joan Alsina, ha explicat a Berguedà Setmanal que la idea no neix d´ara i que ja els rondava pel cap fa uns anys, quan la formació va celebrar el seu 25è aniversari. «Havíem parlat de crear una obra sobre la història de Gironella per commemorar l´efemèride el 2014, però entre que teníem diversos projectes entre mans i aquest espectacle suposava molta més feina, vam decidir ajornar-ho», recorda.

Fa uns mesos van recuperar aquesta assignatura pendent i van posar fil a l´agulla per estrenar l´obra abans de l´estiu. I així serà. El muntatge es podrà veure avui (21 hores) i demà (19 hores) i el proper dissabte 3 de juny (21 hores) a l´església Vella de Gironella.

Alsina ha explicat que el projecte havia de començar, com no podia ser d´una altra manera, per la part històrica. La col·laboració de Josep Sánchez i Rubèn Díaz, dos historiadors berguedans, vinculats a la Coral Estel, ha permès obtenir una relació de moments històrics clau que han tingut lloc a Gironella amb el pas del temps. Aquesta guia (que apareix resumida a la pàgina 3) ha estat el punt de partida per a les següents fases del procés de creació. El director destaca que «un espectacle sobre el passat del municipi s´havia de fer amb el màxim rigor» i és per això que «s´han buscat experts en la matèria que ens han aportat els continguts necessaris».

D´aquests vint moments destacats de la història del municipi, molts dels quals coincideixen evidentment amb la història de la resta del país, han nascut vint poemes. Les encarregades de fer aquests textos han estat les membres de la coral Maria Carme Caellas, Marisol Pereiro, Palmira Reig i Araceli Vilaplana.

Són vint poemes que parlen sobre aquests fets històrics més destacats i que recorden indrets, personatges i situacions relacionades amb Gironella i el Berguedà. «Finalment només calia posar-hi la música», continua Alsina. Després de valorar si encarregar una obra de creació pròpia -amb temes musicals inèdits- o buscar peces de la història de la música de diversos estils, es va optar per aquesta segona opció. «Hem adaptat els textos a les melodies de cançons que tothom podrà reconèixer i que, en molts casos, situen molt bé l´espectador perquè evoquen un moment o espai concret». Per exemple, diu Alsina, «quan arriba l´època del franquisme, cantem la melodia del Cara al Sol, tot i que amb una lletra molt diferent», aclareix; o «en el tema del moviment obrer, fem servir la música de La Internacional». El públic també reconeixerà des de peces de pel·lícules, com el Rei Lleó; de cantautors catalans, com Lluís Llach o Maria del Mar Bonet; de musicals, com Spamalot; fins a obres de música clàssica com Carmina Burana, de Carl Off. Això sí, Alsina ja adverteix que no hi busquin la lletra original, ja que els poemes amb la història de Gironella en són els protagonistes absoluts.

La quarantena de cantaires de la formació viatjaran en el temps i protagonitzaran les peripècies que han patit i gaudit els gironellencs al llarg del temps, acompanyats d´Olga Núñez i Mariona Casellas, al piano; de Ramon Ribera, al violí i a la flauta; i de Manel Jodar, a la percussió.

Homenatge a Gironella

Una de les peces que també formen part de l´espectacle és la cançó popular A Gironella o La Roseta de Gironella, com a homenatge a la vila i als seus veïns. Primer, amb una lletra canviada quan s´explica la història del segle XVII. Al final, la música tornarà a sonar. Alsina ha avançat que la intenció és que «el públic i tots els cantaires interpretem junts aquesta cançó popular», però en la seva versió especial i amb totes les estrofes. El director remarca que aquesta peça és molt coneguda a la vila, «però només se n´han popularitzat algunes estrofes». A l´espectacle es convidarà a cantar una versió que ja va recollir mossèn Joan Serra i Vilaró en el Cançoner del Calic els anys 1908-1909 i que també apareixia publicada al cançoner de Pelai Briz, Cançons de la terra de 1866-1884. En aquesta pàgina en recollim la primera estrofa, la més popular, i tres de menys conegudes.

Llibre de record

Ja durant les primeres converses i preparatius d´aquest espectacle, els membres de la coral van tenir clar que calia materialitzar l´obra en un llibre. Els assistents a les funcions rebran una publicació de record on es recullen els textos que situen cada època -que també es llegiran durant l´espectacle-, així com els poemes que s´han utilitzat per a les cançons. A més a més, Paco Díaz, August Dorca, Manel Jodar i Rosa Portell, un grup de dibuixants de la mateixa coral, han estat encarregats d´il·lustrar el llibre. Aquests dibuixos també es projectaran durant l´espectacle. Alsina ha destacat l´esforç que hi ha hagut per part de tota la comissió que ha estat al darrere de la creació d´aquest muntatge, especialment de la feina de documentació dels historiadors, així com també de tots els cantaires. El director de la proposta espera que els assistents puguin «conèixer la història del municipi» i que els que ja la saben «puguin aprofundir-hi una mica més». Per altra banda, afegeix, «podran endur-se el llibre i aclarir, a casa, amb més tranquil·litat, tots els dubtes que tinguin per saber d´on venim».