Sempre amb els peus a terra i amb petits passos, però ferms, ha aconseguit trobar el seu lloc al sector dels tatuatges. El berguedà Roger Canal, conegut amb el sobrenom de Roy, va decidir deixar la feina de delineant per convertir-se en tatuador. No ha estat un camí fàcil i té clar que encara té molt recor-regut per fer. De moment, però, ha fet realitat un dels seus objectius: obrir el seu local de tatuatges a Berga, el primer d´aquestes característiques.

Canal sempre ha estat aficionat als tatuatges. «Ja des de jove me´n volia fer un, i a casa no em deixaven, i per coses de la vida, he acabat sent jo qui en fa», diu mig rient. Pràcticament tot el que sap de tatuatges ho ha après a base de practicar i de manera autodidacta. «Quan vaig decidir fer el pas i entrar en aquest món, tenia clar que el primer que havia de fer era practicar i obtenir el títol d´higiene-sanitari i oferir total seguretat en la feina que faig», explica. El seu primer tatuatge se´l va fer a ell mateix, i el segon, a la seva mare. A partir d´aquí va continuar amb el seu cercle d´amics i coneguts. «Vaig començar des de zero i amb dissenys que era capaç de fer. De mica en mica he anat augmentant la dificultat, amb peces més complexes», afegeix. Per a Canal, «darrere d´un bon tatuatge hi ha un bon disseny», i per això assegura que «cal tenir paciència per fer un tatuatge». Per què? «El procés és llarg, perquè abans el client no decideix el disseny final, pot passar molt temps. Ho portaràs tota la vida i n´has d´estar molt convençut», respon. És per això que té clar que «és normal que abans de prendre una decisió les persones tinguin dubtes». I diu que «tothom qui vol fer-se un tatuatge, sap que ha de tenir calma». «No estic d´acord que fer tatuatges sigui un hobby», afirma, i de fet, ell continuarà lluitant per professionalitzar-se, tant com pugui, en aquest sector. «La gent busca un artista i que, si pot ser, estigui al dos-cents per cent».

Actualment, només fa un mes que ha obert Roy´s Tattoo i ja té un any de llista d´espera. Els clients que passen pel seu establiment, diu, són d´un perfil molt variat. Canal recorda que «darrerament els tatuatges s´han generalitzat i ja no es relacionen únicament amb un tipus de persona d´una classe social baixa. Tenim des de joves fins a gent gran i que plantegen tot tipus de dissenys». Per al tatuador «al darrere de cada història, hi pot haver un tatuatge, i cada imatge pot tenir un significat que la persona recordarà tota la vida». A més a més, també ha deixat clar que actualment «es fan veritables obres d´art».

El jove berguedà es mostra convençut que ha triat el camí cor-recte. «A casa em deien que tenia un talent per a aquest món que jo no acabava de veure», relata. «Les dificultats que se m´han plantejat pel camí han quedat enrere», diu, i anima tothom a fer el que realment vol fer a la vida.