Les persones intolerants al gluten i a la lactosa, i amb d'altres al·lèrgies alimentàries, també poden menjar pastissos, embotits i, fins i tot, llaminadures. Així va quedar demostrat, ahir, amb la dotzena de parades que van omplir la part inferior del passeig de la Pau de Berga durant la segona edició de la Fira Ambsense, la mostra de coneixements i productes relacionats amb les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, l'únic certamen especialitzat en aquesta temàtica del territori.

La iniciativa, impulsada per l'Ajuntament de Berga i l'Hospital Sant Bernabé i amb la col·laboració d'associacions del sector, pretén fer pedagogia sobre el món de les incompatibilitats alimentàries que té un sector de la població, a la vegada que, per segon any, ha esdevingut un punt de trobada entre les persones que les pateixen, productors i professionals mèdics i especialistes. Al llarg del dia es van organitzar xerrades i tallers per debatre sobre alguns dels temes que giren a l'entorn d'aquestes al·lèrgies.

La mostra la va obrir una taula rodona que va servir per debatre els problemes de salut que poden tenir les persones que deixen d'ingerir aliments amb gluten o lactosa sense que se'ls hagi diagnosticat cap intolerància. Les doctores de l'hospital de Berga Isabel Martínez i Eva Rodríguez, la dietista Meritxell Bansell, el pastisser Maurici Cot i el gastrònom i director de Fundació Alícia Toni Massanés van parlar del creixement de la moda entre els ciutadans d'apuntar-se a les anomenades dietes sense, que consisteixen a retirar de l'alimentació productes que contenen gluten o lactosa sense cap motiu justificat. «Només l'1% de la població és celíaca, per tant, són els únics que no poden menjar gluten. La resta el necessiten per al bon equilibri del seu organisme», van afirmar els especialistes. Massanés va alertar que «molta gent opta per no beure llet de vaca, per exemple, únicament perquè coneixen algú que ha començat a beure llets vegetals perquè és intolerant i té una millor digestió», explicava. «No vol dir que a ells se'ls posi malament la llet i siguin intolerants, però se sumen a la moda per imitació», va afegir, «perquè pensen que a ells també els pot ser beneficiós».

A banda de xerrades, es van organitzar tallers de cuina amb l'objectiu de donar eines a l'hora d'elaborar plats per a persones amb intoleràncies, és a dir, sense al·lèrgens, que van anar a càrrec de cuiners i nutricionistes especialitzats.

Un bon aparador

Els productors participants a la mostra consultats per aquest diari van assegurar que Ambsense és un bon aparador per promocionar les seves propostes, no només entre els que ja són clients habituals de productes naturals i ecològics, sinó també per al públic general o persones que tenen algun tipus d'intolerància que desconeixen tota l'oferta que hi ha.

L'empresa Gluten Free, de Terrassa, elabora i comercialitza croissants, magdalenes i tot tipus de pastes dolces i salades que no contenen ni gluten ni lactosa. Audal Barbé destacava que elaboren els productes evitant al cent per cent aquests al·lèrgens.

Pau Riba, d'embotits Bosch i Casals, de Sant Feliu Sasserra, venia a la seva parada llonganisses i bulls artesans sense gluten ni lactosa, mentre que Anna Ubach, de Gumianola, oferia gormanderies aptes per a intolerants.

Montse Roset, del projecte Xocomon, promovia la primera xocolata sense traces de fruits secs que es comercialitza a l'estat.

També van ser presents a la mostra les farmàcies Àlvarez-Saz, per promocionar el test d'intolerància alimentària que realitzen als seus centres per diagnosticar alguna al·lèrgia i poder-la tractar.