Un carro automàtic per transportar la motxilla, una alarma per no oblidar-se les claus a casa, una funda per fer més còmodes les cadires de classe, una càmera per al control a distància d'una granja i fins a una trentena més de prototips són els que van exposar, ahir a Bagà, més d'un centenar de joves berguedans davant dels seus companys i també d'empresaris de la comarca, representants polítics i institucionals i doctors universitaris.

Es tracta de la primera edició al Berguedà del programa Innova Petit, que promou l'emprenedoria, la creativitat i l'ús de la tecnologia entre els estudiants de secundària. En aquesta prova pilot hi han participat alumnes de cinc centres de secundària de la comarca: dels instituts de Puig-reig, Gironella i Bagà i de les escoles Xarxa i Vedruna de Berga.

Després d'un curs d'intens treball, ahir els joves van superar la prova de foc i van explicar, per grups, davant d'un auditori ple de gent quina havia estat la seva idea, com l'havien dissenyada, si havien aconseguit desenvolupar-la amb èxit i quines havien estat les principals dificultats al llarg del procés. Els empresaris presents a la sala van fer preguntes i comentaris als joves i, en alguns casos, van animar-los a continuar desenvolupant el projecte fins que el puguin portar al mercat.

El programa ha estat impulsat per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i és un pas més dels projectes d'emprenedoria que ja es realitzen a escoles i instituts del Berguedà, una de les comarques on més es potencia la iniciativa i autonomia dels joves.