L'equip de govern de la CUP a Berga ha decidit retirar les atribucions que pertoquen al cap de colla de la comparsa dels plens, Isaac Gonfaus, i serà l'Ajuntament i l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, qui n'assumiran la gestió. Aquesta és la decisió que va anunciar la mateixa Venturós en el ple de l'Ascensió que es va celebrar ahir al matí al consistori, on es va decidir fer Patum, just abans de la sortida del tabal. Per això, l'únic dels caps de colla que no va firmar va ser el dels plens.

La resolució va ser comunicada pocs minuts abans de l'inici del ple, tant als caps de colla, per part de Venturós, com als portaveus dels grups municipals, per part de la regidora de Patum, Mònica Garcia.

Segons ha pogut saber aquest diari, en la reunió es va explicar que, legalment, l'Ajuntament no té potestat per prendre decisions en nom de la colla, però sí sobre el cap de la comparsa, ja que les seves atribucions les hi dóna el consistori. Per això, l'Ajuntament de Berga retira la confiança a Isaac Gonfaus i serà la mateixa alcaldessa qui assumirà les funcions. Això no obstant, queda veure com es gestionaran els plens i els vestidors per a aquestes festes del 2017 i si serà l'Ajuntament qui repartirà els 400 salts de plens. Amb tot, el que sí que queda clar és que els tres expulsats de la colla segueixen fora del grup.

Abans de finalitzar el ple de l'Ascensió, l'alcaldessa Venturós va fer un discurs lamentant «uns fets que els berguedans no es mereixen», en relació amb la polèmica dels darrers mesos. Tot i això, va celebrar que la majoria de comparses hagin fet els «passos necessaris» i «un treball immens», que ha donat «resultats molt bons». Venturós va acabar remarcant que és el moment de girar full, alhora que va desitjar una bona Patum a tothom.

Com és habitual, la sala de plenaris era plena a vessar des de ben abans de l'inici, tot i que enguany la sessió va començar passats uns quants minuts de les 11 del matí, precisament per aquesta reunió prèvia. A més de la decisió de fer Patum, es van aprovar per unanimitat tant la proposta dels administradors dels antics quatre barris de la Patum 2017 com la de guardonats amb els títols de Patumaire i Patumaire d'Honor. Tanmateix, els flamants administradors i els caps de colla, excepte el dels plens, hi van posar les firmes corresponents que ja queden per a la història patumaire. Un cap de colla que va signar va ser Òscar Guijarro, dels nans vells, que va ser escollit pel grup els darrers dies, en lloc de ratificar Oriol Sosa.

Després del ple de l'Ascensió, els berguedans van poder escoltar la melodia del ball de l'àliga, on a més d'un ja se li va posar la pell de gallina. En acabar, alguns membres de la comparsa dels plens es van posar a cantar la seva música. Quan el rellotge de la plaça de Sant Pere de Berga va marcar les 12 del migdia en punt, el tabaler va emprendre la marxa pels car-rers de la ciutat, amb l'objectiu de donar la notícia, sota un sol radiant.