L'equip de govern de la CUP anirà fins al final per completar el procés de reforma del funcionament de les colles de la Patum. "No ens tremolarà el pols ni una sola vegada. Tenim feina i poc temps per perdre" ha assegurat la dirigent que juntament amb la regidora de Patum Mònica Garcia han comparegut aquest dimarts. En una compareixença que ha durat poc més de mitja hora ambdues han explicat les gestions que ha dut a terme el govern en els quatre mesos que fa que s'allarga la crisi de la colla dels plens.

Una tasca que no s'ha acabat perquè tot i que ara la prioritat més immediata passa per organitzar la festa que comença el 14 de juny, continurà després del Corpus perquè els plens conclogui la redacció del règim intern i triïn o ratifiquin el seu cap de colla. A més, Venturós ha anunciat que caldrà abordar la reforma del patronat perquè tingui potestat alhora de prendre decisions sobre el funcionament de la festa. Arran del conflicte obert amb la colla del plens s'ha evidenciat que el patronat com a òrgan consultor que és no pot fer aquesta tasca. I el govern creu que l'ha de poder fer.

L'alcaldessa ha dit que són conscients que la darrera decisió d'assumir el control de la colla dels plens i maces i també el procés per fer les comparses més transparents ha suposat "obrir la caixa dels trons". L'alcaldessa Venturós ha estat clara. "No pensem desaprofitar l'ocasió per fer canvis substancials sobre el funcionament " de la Patum. La política bergueda ha admès que assumir la direcció de la colla ha estat "una decisió unilateral " del govern però ha defensat que ha estat l'única sortida que tenien a l'abast veient on havia arribat el conflicte del plens. "Hem treballat de forma incansable" ha assegurat l'alcaldessa.

Tanmateix ha estat la única sortida factible "vista la cruïlla" on s'havia arribat amb la presentació de 6 recursos contenciosos a la decisió del patronat de canviar el sistema de funcionament de les colles que hagués pogut acabar en un contenciós judicial que" l'Ajuntament no es pot permetre per una qüestió de dignitat". Montse Venturós i Mònica Garcia han exposat que "en quatre mesos les coses han canviat a vegades en qüestió d'hores".

L'alcaldessa ha exposat que "hem utilitzat la via del diàleg fins que s'ha esgotat". Hi ha afegit que "on hi hagut un problema hi hem vist una oportunitat de canvi" i han buscat la manera de materialitzar-lo parlant amb els afectats i cercant el consens. "Val a dir que per primer cop algú ha volgut agafar el toro per el banyes" per millorar el funcionament de les comparses per fer-les més transparents i accesibles. En aquest sentit han comentat que la feina feta fins ara ha estat molta ja que els nous reglaments de règim intern que han elaborat totes les colles menys la dels plens ha servit per "establir un marc equitatiu" que "ens dona seguretat malgrat les colles siguin autònomes però sabem segur que no es cometrà cap arbitrarietat". "No hem rebut mai tantes pressions" "No hem rebut mai tantes pressions ni tant males paraules com pel tema de Patum" ha assegurat l'alcaldessa Montse Venturós.

L'alcaldessa ha coincidit amb la regidora Mònica Garcia que cal fer autocritica de la manera com el govern ha gestionat aquest tema i admetent que prendre el control de la direcció dels plens és "una decisió que no deixa content a ningú" ha reconegut Mònica Garcia. Amb tot, ha assegurat que "no hem trobat una proposta ferma alternativa" per desencallar aquest conflicte. Per la seva banda l'alcaldessa ha lamentat el fet i ha assegurat de que "hi hagut qui ha aprofitat al situació per tirar llenya al foc per convertir la Patum en un espectacle dantesc. Això ens ha fet molt mal a nosaltres i a d'altres persones" circumstància que ha lamentat.

A preguntes d'aquest diari, la regidora Mònica García s'ha referit a possible intents de boicotejar la festa i concretament els salts de plens fruit de la tensió que ha generat la crisi oberta a la colla. "Tot ells són patumaire si han treballat molt per la festa. A ningú se li pot acudir boicotejar cap dels actes " ja que això suposaria causar "un dany directa a la Patum" un fet inimaginable.