La decisió del govern de la CUP d'assumir directament la gestió de la comparsa dels plens i maces aquesta Patum ha estat qüestionada pels dos principals grups a l'oposició, CiU i ERC. Ambdós grups coincideixen que aquesta opció -de la qual ja va informar Regió7 diumenge al web i ahir a l'edició de paper del diari-, no tanca la crisi interna d'aquesta comparsa que va esclatar a principi d'aquest any. I alhora obre incògnites que fins ara no s'han respost sobre de quina manera farà la gestió de la colla el govern, un fet del qual no es coneixen precedents.

Un de les primeres preguntes, fins ara sense resposta, és el paper que jugarà a partir d'ara i durant la festa el cap de la colla Isaac Gonfaus, saber si continuarà exercint la seva tasca o no un cop l'executiu li ha retirat la confiança. Diumenge no el van deixar signar al llibre de caps de colla en el ple on es va aprovar fer la festa i on els líders de cada colla signen.

En una reunió prèvia a la celebració del ple de l'Ascensió d'abans-d'ahir, l'alcaldessa, Montse Venturós, i la regidora de la festa, Mònica Garcia, van comunicar que l'executiu assumia el govern de la colla de manera extraordinària als caps de colla i representants dels grups. Tot i que legalment l'executiu no tindria atribucions per govenar la colla sí que pot decidir sobre el cap de colla.

Antoni Biarnés, cap de files del grup de CiU, exposa que després de les explicacions que els van donar les dirigents locals «la conclusió és que Isaac Gonfaus continuarà sent el cap de colla». I que la mesura de retirar-li la confiança és «una decisió estètica més que cap altra cosa.» Per a Biarnés, «és una sanció simbòlica» per posar en relleu el disgust del govern pel que es podria interpretar com una rebel·lió dels plens. Amb tot, Biarnés creu que el fet que el govern digui que assumeix el control «no tindria cap sentit si tot continua igual».

Fins ara tampoc ha transcendit què faran la resta de membres de la comparsa, que són els que tenen cura de vestir els 400 plens i de col·laborar en el dispositiu específic dels salts de plens. Biarnés ha dit que «la paradoxa és que es compta que la feina la facin els mateixos» membres de la comparsa que donen suport al cap qüestionat.

El sector oficial de la comparsa s'hauria compromès a acceptar la direcció de l'alcaldessa si es garantia que els tres expulsats de la colla realment en quedessin fora. Ahir, el cap de colla, Isaac Gonfaus, no va atendre les trucades d'aquest diari i va mantenir la seva posició de no fer declaracions. Tampoc en van fer els expulsats. El govern de la CUP ha convocat una roda de premsa per a avui per explicar-se sobre aquest tema.

Per a Antoni Biarnés, la decisió presa pel govern «s'ha improvisat» amb presses i «no tanca bé la crisi. És un pedaç per passar la Patum». Amb tot, admet que tenint en compte on havia arribat el conflicte, en un atzucac pocs dies abans de la celebració de la festa, una decisió del govern «era inevitable». En aquest sentit, ha expressat la seva confiança que el determini «serveixi per tenir la Patum en pau. Crec que la hi tindrem» i en aquest sentit ha fet una crida perquè «tothom hi posi de la seva part».

Una decisió fora del patronat

La decisió del govern tampoc no ha satisfet ERC, que la setmana passada havia demanat que el govern assumís la governança de la colla però havia reclamat que es convoqués una reunió extraordinària del patronat per acordar els criteris que havien de regir perquè els membres de la comparsa en formessin part.

La portaveu d'ERC, Ermínia Altarriba, ha destacat que aquesta decisió no s'ha pres al si del patronat ni tampoc respectant la darrera decisió d'aquest organisme, on hi ha representants els caps de colla i dels grups. L'acord va ser que aquesta Patum la colla funcionés amb 25 membres: és a dir, amb el sector oficial, els tres expulsats i els seus substituts. «L'equip de govern ha fet una cosa diferent del que s'havia acordat al patronat» ha evidenciat Altarriba.

Igualment ha exposat que no estem d'acord amb la manera «com ha actuat el govern» i ha criticat que l'executiu hagi esperat a comunicar una decisió «a l'últim minut» just abans del ple de l'Ascensió. Aquesta «precipitació» ha provocat que no s'hagin concretat de quina manera l'Ajuntament gestionarà els salts, com va anunciar Venturós al ple de diumenge. Per a ERC cal convocar una reunió urgent del patronat i que el govern aclareixi les incògnites de la gestió del plens i maces.

Per la seva banda, Rosalia Monroy, del grup del PSC, ha assegurat que «ho veig tot precipitat» i és partidària d'haver respectat l'autonomia de la colla. Per la seva banda, Joan Torres, del grup ICV, creu que és una decisió que «se la podrien haver estalviat». Per al regidor ecosocialista l'executiu ha de gestionar els temes de Patum dels caps en amunt però les comparses són «com colles d'amics» que s'autogestionen.