Empresaris del polígon de la Valldan han volgut donar un toc d'atenció a la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa (MMBB). Estan «descontents amb la gestió de les obres per construir la canalització» de la futura planta de biomassa. Un malestar creixent que han fet públic amb l'objectiu que se solucionin els problemes que denuncien. Si això no passa, «si no ens fan cas, no descartem altres accions», ha explicat a Regió7 Miquel Canal, president de l'Associació Empresarial del polígon de la Valldan.

Els empresaris veuen «amb desconcert i preocupació» les obres per construir la xarxa de canalització per distribuir la calor (tant aigua com oli tèrmic) que generarà la central de biomassa. Exposen que en diferents ocasions s'han reunit amb els responsables de la MMBB «per demanar que es racionalitzés l'execució de les obres, tot priotizant la minimització de les afectacions a l'entorn per l'elevada activitat diària al polígon». Els empresaris van demanar «parametritzar la construcció» de les rases «en trams de 100 metres, de tal forma que s'obrís cada segment i es tanqués abans d'obrir el següent» .

Els representants empresarials també denuncien «les deficients i de vegades absents mesures de seguretat i higiene». Unes mesures que «si bé estan previstes per normativa de seguretat en el treball i les corresponents ordenances municipals», qüestionen que s'apliquin al peu de la lletra. Un fet que els sorprèn atès que el projecte esmentat el promouen ajuntaments amb el suport econòmic de la Diputació. «Entenem que és en aquest cas que s'hauria de ser el màxim d'escrupolós amb el compliment de la normativa». També denuncien la imatge, per exemple, de les voreres, que «han quedat en un estat lamentable i deplorable, que impossibilita de vegades el seu ús de pas i dóna una imatge gens desitjable per als interessos comercials del nostre polígon, sens dubte el de més alta concentració empresarial de la comarca»

En declaracions a aquest diari, Miquel Canal ha lamentat que, malgrat que en les trobades que fan periòdicament amb els promotors de les obres «ens van dient que faran el que els demanem, no ho fan». D'aquí el malestar empresarial, que de moment s'ha canalitzat en una denúncia pública a través dels mitjans de comunicació. «Els hem donat un marge de maniobra però no ens fan cas i sembla que ens prenguin el pèl».

Els empresaris matisen que el projecte de la planta de biomassa «és una oportunitat important que donarà valor afegit al conjunt de les empreses».

Neguen les acusacions

Per la seva banda, fonts de la MMBB han rebutjat les acusacions dels empresaris i asseguren que treballen procurant produir les mínimes afectacions possibles. Una tasca complexa atesa «l'envergadura i la complexita tècnica» d'aquesta actuació i l'exigència de «treballar amb molta cura per fer-ho bé, a consciència». Han assegurat que «intentem buscar en cada moment les millors solucions per minimitzar els problemes». Igualment, fonts de la MMBB afirmen que en l'obra es compleixen les mesures de seguretat i higiene.

La construcció de la xarxa de canonades que transportarà l'aigua i l'oli tèrmic es va iniciar fa un any. Les rases fan 3,25 metres de fondària per 2,40 d'amplada. A banda de la canalització de l'aigua i de l'oli tèrmic, hi haurà una galeria de serveis per poder accedir a la xarxa en el futur. La xarxa d'aigua calenta té uns 400 metres de longitud i ja està acabada. Pel que fa a la de l'oli tèrmic, tindrà una longitud de 650 metres.

L'obra costa 2,1 milions d'euros, dels quals 1,5 els aporta al Diputació de Barcelona, i els 600.000 restants els set ajuntaments amb boscos públics que integren la mancomunitat esmentada: Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, la Pobla de Lillet i Saldes.