Els Mossos d´Esquadra intensificaran la vigilància d´aquesta Patum per l´amenaça d´un atemptat terrorista. Hi dedicaran més hores i més recursos. Ja actualment, amb un nivell d´alerta per atemptat de 4, l´Àrea Bàsica Policial (ABP) del Berguedà dedica un terç del seu temps a fer aquestes tasques, segons ha explicat a Regió7 el seu cap, Francesc Hernández. Aquest any, per Patum es redoblaran els esforços que s´esmerçaven fins ara en un operatiu que ja preveia una possible acció gihadista. El de les festes del Corpus és un dels dispositius de seguretat més importants de la Catalunya Central.

Així, els cinc dies de la festa es desplegaran un total de 350 agents de la policia catalana entre els uniformats i els de paisà. I de diferents unitats. Hi haurà els que facin les tasques de seguretat ciutadana, els de l´Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro), de Trànsit, de la Unitat de Subsòl i els de l´Oficina de Relacions amb la comunitat, que s´encarreguen d´aconsellar els comerços i bars sobre la prohibició de vendre alcohol a persones menors d´edat.

«A priori no tenim cap input que pugui haver-hi un risc concret» que es produeixi un atemptat terrorista a la Patum, «però ja estem veient el que està passant en l´entorn europeu», ha exposat l´inspector Hernández. «Hem d´estar a l´aguait que no passi cap incident», ha indicat. El recent atemptat a l´estadi anglès del Manchester Arena és al pensament de tothom i, en general, s´ha accentuat la vigilància en concentracions multitudinàries com la Patum.

«Forma part de la nostra prioritat muntar dispositius de control de manera perimetral als accessos a Berga i a l´interior també per evitar que hi hagi cap problema». L´amenaça gihadista farà que enguany s´intensifiquin els habituals controls dels conductors que vulguin entrar a Berga per anar a la Patum. Enguany hi participaran els agents de l´Arro. Es vol prevenir que hi hagi persones que «duguin elements perillosos» com ganivets o altres i també «detectar qualsevol amenaça gihadista». A més, també es faran controls a l´interior del nucli urbà.