La plaça de Sant Pere va viure ahir diumenge una diada castellers dels Quatre Fuets «de luxe», tal com van qualificar els amfitrions, amb colles de l'elit com els Minyons de Terrassa o els Capgrossos de Mataró, que van portar al recinte patumaire les seves espectaculars construccions de nou. Mai abans una Diada dels Quatre Fuets havia portat tantes colles, fins a quatre amb els Bordegassos de Vilanova, i tan bones. La plaça va viure una matinal de grans castells i ganes de reviure la festa del Corpus. Per als castellers de Berga també va ser una jornada gran amb la posada en escena d'unes 130 camises blaves, més que en cap altre diada local.

Els Castellers de Berga, en tant que colla jove, no té la tirada que tenen altres formacions històriques. Però té una cosa que no tenen moltes altres: la plaça de Sant Pere. Efectivament, per als grans castellers del país, actuar a la plaça de Sant Pere és quelcom especial perquè és la plaça de la Patum. Per això aixecar una construcció de nou pisos allà on els tiravolts fan volar els berguedans les nits de Corpus té un regust especial... «és un orgull poder oferir la plaça de Sant Pere», tal com va argumentar la presidenta dels blaus, Núria Rigola.

Pel que fa al registre casteller, la colla local arribava amb un cert nèguit després de la caiguda a Manresa del mes de maig, la qual, com és habitual, merma la trempera dels castellers. No obstant això, va anar recuperant els ànims i a l'assaig de divendres van poder assajar amb èxit les construccions de set que van portar a plaça. Els locals van aixecar el Cinc de set, el Set de set i la Torre de set; els Capgrossos van fer la Torre de vuit; el Tres de nou i el Quatre de vuit; els de Terrassa van aixecar el Tres de nou; el Cinc de vuit i el Dos de vuit; mentre que els de Vilanova van fer el Quatre de vuit; el Set de set i el Cinc de set. La jornada multitudinària -van servir uns 600 tiquets de menús al dinar del local social de la colla- va suposar un nou esforç per a l'entitat berguedana, que d'afrontar un pressupost que se situa entorn els 7.000 euros.

La canalla dels Castellers de Berga van estrenar ahir un nou projecte fent una retransmissió televisiva en directe a través del seu canal Youtube, Bdblau, i Televisió del Berguedà.