Garantir la seguretat és un dels objectius prioritaris dels cossos de seguretat que treballen en el dispositiu de la Patum. Durant els cinc dies que dura la festa hi participaran un total de 350 agents de diferents unitats del cos dels Mossos d'Esquadra, així com també els de la Policia Local de Berga, a més dels integrants de les empreses de seguretat privada que contracta el consistori.

Els Mossos d'Esquadra van iniciar ahir els controls dels conductors que volien accedir a Berga a l'inici de la festa. Van anar a cura de membres de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro). Amb aquests controls es persegueix detectar persones que duguin elements perillosos en un moment en què el nivell d'alerta terrorista a Catalunya és de 4 sobre un màxim de 5. A banda dels controls perimetrals de Berga també és previst que se'n facin a l'interior del nucli urbà

A banda d'aquests controls als accessos que enguany s'han intensificat, els policies catalans de l'àrea de Trànsit faran els habituals controls a les sortides de Berga un cop s'acabi la Patum els dies del Corpus. En aquest cas l'objectiu és detectar conductors que puguin suposar un risc per a la seguretat viària.

D'altra banda, aquesta nit, a la primera Patum completa d'enguany, s'aplicarà una nova mesura de seguretat per part de la Policia Local. Es tracta de la prohibició d'accedir a la plaça de Sant Pere, on té lloc la festa, amb motxilles. Els controls es faran als accessos de la plaça a partir de les 9 del vespre, mitja hora abans que comenci la festa. A més, enguany a la prohibició d'accedir al recinte amb ampolles de vidre s'hi afegirà la de fer-ho també amb ampolles de plàstic o llaunes.