Berga i dissabte de Corpus és sinònim de carres i places plens a vessar. Ahir, el binomi va tornar a donar el mateix resultat. La darrera passada del Corpus d'enguany ha estat massiva com ho solen ser. Dissabte és el dia que la ciutat rep una autèntica allau de visitants delerosos de festa. I no només els dels pobles de la comarca o poblacions veïnes, sinó de diferents punts del país. El resultat: una autèntica marea humana en moviment participant als salts de la passada en un ambient festiu i de gatzara ciutadana. Però Berga també va aplegar molta gent que va gaudir de l'ambient del Vall, farcit d'atraccions, que atrauen un públic familiar, o els que prefereixen fer un mos o el got a les parades de menjar i beure, a les food trucks, o a les terrasses plenes a vessar. A més, enguany el Vall ha guanyat un nou pol d'atracció: el concert que s'ha trasllat a la zona de davant del CAP i s'ha deixat de fer a l'avinguda del Canal Industrial.

Els salts van començar puntualment a 2/4 de 8 del vespre en una plaça de Sant Pere atapeïda, molt caldejada per les elevades temperatures que aquests dies està registrant la ciutat, amb màximes de fins a 35 graus. No es vivia una Patum tan tòrrida des de la del 2003. La prèvia va venir marcada per rituals compartits, com famílies fents-se fotos amb la imatgeria, els responsables de dur les saques amb els fuets comprovant que tot estigués bé i el tabaler amb la seva colla de voluntaris a punt perquè desenes de persones al llarg de la nit el toquessin per marcar el ritme de la festa. En el primer salt de maces es van sentir alguns tímids xiulets, res a veure amb la xiulada de dimecres de rebuig al conflicte de la colla de plens i maces.

En aquest primer salt van saltar membres de la colla, alguns amb 48 anys d'experiència a l'esquena com Antolí Barra pare. Un cop acabat, les maces van desfilar cap a la plaça de Santa Magdalena. Enguany, almenys fins a l'hora de tancar l'edició, els salts es desenvolupaven amb més rapidesa. La regidora de la festa, Mònica Garcia, va explicar que enguany s'ha demanat als patumaires que mirin que la passada sigui més àgil per evitar les llargues esperes que es produeixen entre els salts de les diferents comparses i evitar així que la festa acabi molt tard. Dimecres ja es va acabar més d'hora que altres anys.

Una de les persones que ahir va gaudir de l'ambient patumaire va ser l'escriptor anglès Mathwe Tree. «Fa aproximadament 15 anys que Jordi Cussà em convida a la Patum», deia a Regió7 mentre el seu col·lega berguedà somreia cofoi d'acollir-lo. Tree es va estrenar acompanyat de la seva família. Va qualificar la Patum de «fenomenal. M'és bastant igual que sigui Patrimoni de la Humanitat, però quan ho vius en directe t'adones que és extraordinària!».