Avià ret homenatge a la pagesia amb una nova edició de la Festa del Segar i Batre

L'era de Santa Maria s'ha omplert durant el matí de veïns i visitants per recordar com es treballava al camp

10.07.2017 | 07:05
Avià ret homenatge a la pagesia amb una nova edició de la Festa del Segar i Batre

L'era de Santa Maria d'Avià va tornar a ser el punt de trobada, ahir al matí, de pagesos nostàlgics, veïns i visitants que van voler reviure, un any més, la tradicional Festa del Segar i el Batre, en la seva vint-i-novena edició. Desenes de persones van concentrar-se als camps dels afores del municipi per recordar com es treballava antigament a la terra i retre homenatge a un ofici que ha canviat molt amb el pas del temps.

Com és habitual, la celebració va començar ben d'hora al matí amb les feines al camp. Una vintena de pagesos, acompanyats cadascun d'un jove aprenent, van fer les tasques de la sega tal com es feia antigament, de manera manual i amb més esforç que actualment.

El sentiment de nostàlgia és, sense cap mena de dubte, un dels elements característics d'aquesta festa. Així ho explicava la regidora de Cultura d'Avià, Elisenda Martí, que corroborava que «la majoria de les persones que participen en les demostracions a l'era volen repetir any rere any perquè els recorda el seu passat com a pagesos». Tot i que n'hi ha que encara mantenen l'ofici –segurament adaptat a la modernitat– la majoria ja estan jubilats. És per això, que, ja fa uns anys, amb l'objectiu de mantenir viva la tradició, els pagesos d'edat més avançada participen a la festa amb els seus néts o altres joves. «Una cosa molt curiosa és que estem comprovant que la tradició passa d'avis a néts, i no pas de pares a fills», feia ressaltar Martí. Ahir al matí, els més menuts també van treballar al camp seguint les instruccions dels més experimentats. «Tenim festa per molts anys», va assegurar la regidora.

Els que eren habituals a la matinal ja sabien que no tot consistia a treballar. Les feines al camp van envoltar-se d'una programació d'activitats diverses que van servir per ambientar l'era de Santa Maria, en un matí que no va ser, precisament, dels més calorosos dels darrers dies. Pels volts de les 10 van donar el tret de sortida al tradicional esmorzar dels segadors. Com antigament es feia, les mestresses van elaborar diversos plats típics que van servir entre els pagesos les autoritats convidades. Els pèsols negres, una bona amanida, tastets i cansalada a la brasa, amb els corresponents porrons de vi, van ajudar a recuperar forces als treballadors per tornar al camp a acabar la sega i la batuda.

La música també és un element habitual a la celebració i, com ja fa tres anys, durant el matí es va ballar la Cançó i Dansa del Segar i Batre d'Avià, interpretada pel grup Mosicaires, provinents de Graus, a la Franja d'Aragó, la Coral Santa Maria d'Avià i, per primera vegada, ballada pel grup de bastoners de la vila, creat recentment i integrat per joves avianesos.

La fira de productes artesans, la demostració d'oficis antics, la trobada de puntaires i les activitats per als menuts van ser algunes de les propostes paral·leles. La intensa jornada va acabar a la tarda, a l'Ateneu, amb un concert del grup folk Mosicaires, que ja havia amenitzat al matí les feines al camp.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Avià fa formació per aprendre a utilitzar la seva aplicació municipal

L'Ajuntament d'Avià aposta per les noves tecnologies per acostar-se el ciutadà al...

Gironella estrena la recollida porta a porta d'orgànica per a grans productors

Gironella estrena la recollida porta a porta d'orgànica per a grans productors

L'objectiu de la iniciativa és millorar els nivells de reciclatge del municipi del 32% fins al 80%

Guardiola completa el finançament per cobrir la pista poliesportiva

Guardiola completa el finançament per cobrir la pista poliesportiva

L'espai servirà de sala polivalent i podrà acollir les activitats de la festa major i altres actes

El trasllat de l'oficina comarcal del DARP a Olvan s'ajorna fins al 2018

El trasllat de l'oficina comarcal del DARP a Olvan s'ajorna fins al 2018

El consistori ha de completar el centre de serveis i no disposa del finançament per fer-ho

Un punt de distribució i un centre per fer estella

L'edifici podria acollir un servei de logística de productes agroalimentaris de la comarca

Enllaços recomanats: Premis cinema