Instal·len 30 trampes per reduir la plaga de processionària al parc del Cadí

L'actuació també inclou una campanya de comunicació amb la col·locació de panells informatius

11.07.2017 | 13:12
Orugues de la processionària del pi en acció.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha instal·lat una trentena de trampes per reduir la plaga de processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) que afecta els boscos d'aquesta zona.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha iniciat un estudi per avaluar l'impacte de la processionària del pi als boscos del parc per determinar la presència d'erugues en diverses zones amb més ús social i reduir la seva presència mitjançant la captura massiva de mascles reproductors en la seva fase de papallona.

L'actuació també inclou una campanya de comunicació i sensibilització amb la col·locació de panells informatius en diversos punts del parc, per alertar de la presència d'aquest insecte i informar dels seus efectes a l'entorn.

Segons ha informat el parc, en el marc d'aquest estudi, durant el mes de juny han col·locat una trentena de trampes en 12 àrees que concentren l'activitat del parc per capturar mascles que eviti la proliferació d'aquest insecte.

Mitjançant l'ús de feromones que atreuen els mascles, els exemplars queden atrapats dins de les trampes, per la qual cosa es limita el nombre de fecundació de femelles i es redueix la població.

Les trampes de feromona s'han distribuït d'acord amb el grau d'afectació de la plaga, amb 1 o 2 trampes de feromones per hectàrea.

A final de setembre finalitzarà el procés d'obtenció de dades i es retiraran les trampes instal·lades i al juny de 2018 es tornaran a col·locar a les mateixes localitzacions.

L'estudi es tancarà el 2021 amb l'objectiu d'obtenir dades suficients per avaluar l'evolució de l'eruga en els diversos llocs, i capturar el màxim nombre de mascles de les erugues enterrades aquest any, que poden arribar a estar fins a quatre anys sota terra.

Paral·lelament, el parc ha impulsat una campanya informativa per donar a conèixer als visitants aquesta problemàtica i sensibilitzar-los sobre la necessitat de respectar les trampes.

La processionària del pi és una papallona que viu en forma adulta a partir de juliol i fins a setembre. Els seus ous tarden entre 30 i 40 dies en eclosionar a les fulles de pi on han estat dipositats, donant pas a les erugues que són les que provoquen greus danys en l'ecosistema, com la defoliació dels pins, la reducció del seu creixement i reaccions al·lèrgiques en persones i animals, a més de l'impacte visual.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Avià fa formació per aprendre a utilitzar la seva aplicació municipal

L'Ajuntament d'Avià aposta per les noves tecnologies per acostar-se el ciutadà al...

Gironella estrena la recollida porta a porta d'orgànica per a grans productors

Gironella estrena la recollida porta a porta d'orgànica per a grans productors

L'objectiu de la iniciativa és millorar els nivells de reciclatge del municipi del 32% fins al 80%

Guardiola completa el finançament per cobrir la pista poliesportiva

Guardiola completa el finançament per cobrir la pista poliesportiva

L'espai servirà de sala polivalent i podrà acollir les activitats de la festa major i altres actes

El trasllat de l'oficina comarcal del DARP a Olvan s'ajorna fins al 2018

El trasllat de l'oficina comarcal del DARP a Olvan s'ajorna fins al 2018

El consistori ha de completar el centre de serveis i no disposa del finançament per fer-ho

Un punt de distribució i un centre per fer estella

L'edifici podria acollir un servei de logística de productes agroalimentaris de la comarca

Enllaços recomanats: Premis cinema