Els titanosaures reneixen a Fumanya

El centre d'interpretació paleontològic del jaciment berguedà serà un somni fet realitat aquest dissabte, després de 16 anys

13.07.2017 | 10:33
Un gran dinosaure dóna la benvinguda als visitants.

Sabien que els titanosaures que habitaven el Berguedà fa 70 milions d'anys caminaven únicament entre 2,5 i 3,7 quilòmetres per hora i emmagatzemaven pedres a l'estómac per triturar l'herba amb la que s'alimentaven? Aquestes i moltes altres curiositats es podran conèixer a partir d'aquest dissabte, 15 de juliol, al nou centre d'interpretació del jaciment paleontològic de Fuma-nya. Un projecte somniat durant més de quinze anys a la comarca i que s'ha convertit en realitat després de molts entrebancs en el procés de construcció. Finalment, els titanosaures han tornat a néixer a l'alt Berguedà.

El de Fumanya és un dels jaciments més grans existents a Europa amb petjades de dinosaure. El nou museu ha de posar en valor aquest patrimoni que té un gran potencial turístic, més enllà del seu interès científic i històric. Així ho creu Alba Boixader, la directora del Museu de les Mines de Cercs, centre del qual dependrà la gestió del nou equipament. Aquesta setmana ha estat especial per a Boixader i la resta de persones que han treballat durant prop de dues dècades en el projecte. Veïns dels municipis implicats en la iniciativa han estat els primers a descobrir la criatura, que ha tardat molt de temps a néixer. El 2001 els ajuntaments del Consorci de la Ruta Minera (Fígols, Saldes, Cercs, Vallcebre i Guardiola de Berguedà) van fer els primers passos per aprofitar la feina feta des de mitjans de la dècada dels 80 per naturalistes i equips de paleontòlegs i investigadors d'arreu a partir de la descoberta de les petjades al conjunt dels jaciments de Fumanya.

L'equipament s'ha fet esperar, però ha valgut la pena. Així ho comentaven els veïns de Vallcebre que aquesta setmana van ser al nou museu. El disseny i la imatge de l'exposició crida l'atenció dels visitants per conèixer més sobre aquest passat, encara per explotar i difondre entre els mateixos berguedans. Boixader es mostrava molt satisfeta de la feina feta per tot l'equip tècnic. «És una exposició que pots visitar amb molta tranquil·litat perquè hi ha molts elements curiosos que et permeten entretindre», explicava. Per exemple, els visitants poden tocar una reproducció d'un fèmur de titanosaure de fa 65 milions d'anys, trobat el 2005.

La passejada per aquesta nova proposta turística familiar permet també conèixer la fauna i la flora que coexistia amb els dinosaures, així com també quin ha estat el procés d'investigació dut a terme al conjunt paleontològic declarat bé cultural d'interès nacional el 2005. L'aposta per la interacció dels visitants més menuts amb diversos elements, així com també la projecció d'audiovisuals relacionats, aporten un plus afegit al viatge al passat. Un altre dels atractius és la sortida a la galeria exterior per visualitzar les més de 3.000 petjades que, de moment, encara es conserven. Per evitar que desapareguin del tot, les restes ja estan digitalitzades per continuar-ne els estudis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Usuaris a les instal·lacions
L'Ajuntament de Berga garanteix la continuïtat de la piscina del Tossalet

L'Ajuntament de Berga garanteix la continuïtat de la piscina del Tossalet

El govern de la CUP assegura que els usuaris de l'equipament podran seguir fent ús de les...

Les comparses de la Patum tornaran al seu espai habitual a partir de la tardor

Les comparses de la Patum tornaran al seu espai habitual a partir de la tardor

Les obres de la teulada de l'edifici ja han acabat i ara manca el tractament contra els tèrmits

El Consell Comarcal estrena l'Oficina d'Atenció al Ciutadà

El Consell Comarcal estrena l'Oficina d'Atenció al Ciutadà

Amb la voluntat de millorar el servei d'atenció als veïns, el Consell Comarcal del...

Bagà dóna el tret de sortida a una setmana de festa major

Bagà inicia, avui divendres, els actes de la seva festa major. Una multitud de propostes...

El Berguedà podria perdre la seva única piscina pública coberta en un mes si tanca el Tossalet

El Berguedà podria perdre la seva única piscina pública coberta en un mes si tanca el Tossalet

Els responsables de l'equipament insten l'Ajuntament a presentar una alternativa de gestió o...

El Tossalet tancarà al setembre si la CUP de Berga no planteja un nou model de gestió

El Tossalet tancarà al setembre si la CUP de Berga no planteja un nou model de gestió

La Federació Catalana de Natació, que gestiona l'equipament esportiu municipal d'El...

Enllaços recomanats: Premis cinema