El Pi de les Tres Branques tornarà a convertir-se, demà, en punt de trobada del catalanisme. Els entorns d'aquest arbre, símbol d'unitat, acollirà una nova edició del tradicional aplec que se celebra cada any el tercer diumenge de juliol. La festa arriba, però, amb el format habitual i sense els canvis anunciats l'any passat pel consistori de Castellar del Riu per fer més atractiva la celebració, aconseguir més participació i convertir-la en un referent del moviment independentista.

Xavier Raja, el regidor de Festes de l'Ajuntament de Castellar del Riu, qui organitza l'aplec, ha explicat a Regió7 que tot i que s'han iniciat les converses amb diverses administracions i entitats implicades en aquesta trobada catalanista per donar-hi un nou aire, de moment la proposta ha quedat aturada. «Nosaltres som un Ajuntament molt petit i necessitem la col·laboració d'altres institucions i col·lectius per tirar endavant un festival més important al voltant de la celebració del Pi de les Tres Branques», ha destacat. En aquest sentit, ha assegurat que «el cost per fer front a una programació més gran és inassumible per l'Ajuntament». A més a més, també ha recordat que el fet que la festa es desenvolupi en un terreny privat, es necessiten permisos especials si es vol organtizar una celebració que vagi més enllà de la festa del diumenge.

L'aplec de demà presenta, doncs, poques novetats respecte a les edicions passades. Les activitats s'iniciaran a partir de les 10 del matí amb una cercavila fins arribar al Pi Vell. Allà s'hi desenvoluparà l'acte patriòtic amb parlaments de personalitats d'arreu dels Països Catalans.

A banda de representants de la Catalunya Nord, de València, de la Franja de Ponent i de Mallorca, com a representants de Catalunya hi participaran Jordi Sànchez, president de l'ANC, i Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural. Tal com indica el cartell de la celebració, les entitats sobiranistes aprofitaran la festa de demà per fer campanya pel referèndum independentista del proper 1 d'octubre.

Després d'aquest acte, les reivindicacions es traslladaran al Pi Jove, on l'esquerra independentista hi farà els seus parlaments, com ja és habitual.

La festa acabarà amb un dinar de germanor al centre cívic de Castellar del Riu. A més a més, durant el matí hi haurà diferents mostres de cultura popular catalana a l'esplanada, on se celebra aquest acte patriòtic.