El 7 de juliol del 2012 els Castellers de Berga van estrenar la camisa amb un lema gravat a foc: «Això només pot anar amunt!». I no es van equivocar. Ahir a la tarda, la colla berguedana va celebrar el seu 5è aniversari fent un nou pas de gegant, i va descarregar per primer cop el 4 de 8, de manera que va entrar al grup de colles amb castells de 8. Així doncs, el centenar de camises blaves que es van aplegar a la plaça de Sant Pere de Berga van millorar l'actuació de la colla en la diada dels Quatre Fuets per 5 punts, i en van aconseguir 1.040, cosa que es tradueix com la millor diada de la seva història.

El carro gros era una de les estructures més anhelades pels berguedans. Si bé ja l'havien carregat al Concurs de Castells de Tarragona 2016 i l'havien provat -sense èxit- fins a tres vegades al Correllengua de Berga, fins ahir no l'havien pogut descarregar. Després de desmuntar una vegada abans del toc de gralles, els de blau el van carregar amb força rapidesa i solidesa, i van acabar descarregant un castell que va fer esclatar l'eufòria a tots els membres del grup. A banda d'aquest, els Castellers de Berga van descarregar un 5 de 7 i un 4 de 7 amb agulla, després d'un intent fallit de 2 de 7. La colla va acabar la diada amb un vano de 5, en referència als 5 anys, i 10 pilars de 3 de canalla.

Els acompanyants de l'aniversari dels berguedans van ser els Castellers de Sabadell i la Colla Jove dels Castellers de Sitges. Els Saballuts van descarregar un 3 de 8, un 2 de 8 amb folre i un 4 de 8; per la seva banda, els del Garraf van descarregar un 4 de 7 amb agulla, un 3 de 7 i un 4 de 7. Les dues colles van tancar la seva actuació amb pilars, amb un de 5 i dos de 4 per part dels de Sabadell, i un de 5 per part dels de Sitges, i van completar així una bona diada per a tots els participants, que es va tancar sense cap caiguda.

En total, gairebé unes 400 camises van omplir la plaça de Sant Pere, un dels punts neuràlgics de la capital comarcal, entre les tres colles castelleres. Per part de la berguedana, el centenar de castellers va ser una bona xifra, tot i que podria haver estat més gran, ja que es va veure afectada per les baixes de diverses persones que habitualment assisteixen a les trobades. D'altra banda, els Castellers de Sabadell van portar unes 200 persones a Berga, i la Colla Jove dels Castellers de Sitges en va arreplegar unes 50.

La festa i la celebració dels castellers no va acabar a la plaça de Sant Pere. Un cop finalitzada la jornada, les colles van fer un sopar al local dels de Berga, a l'antic Cinema Catalunya, seguit de les actuacions de Dani Magyk, Apardalats, Karaokes Band i DJ Samuel Pertiz. Una festa rodona que va servir per commemorar el cinquè aniversari de la colla berguedana.