El Centre d'Interpretació Juràssic obre les portes amb una bona acollida

L'equipament fa viatjar els visitants des de l'hàbitat dels dinosaures que hi va haver a Fumanya, dels quals mostra reproduccions, fins a la seva extinció

17.07.2017 | 10:50
Visitants a l´interior del centre d´interpretació

El Centre d'Interpretació Paleontològic de Fumanya ha obert finalment les portes al públic aquest dissabte. De moment, entre les visites dels col·lectius berguedans d'entre setmana i els visitants del dissabte, el centre juràssic comptabilitza 224 visites. Les reaccions són positives, i les cares dels treballadors transmeten satisfacció de veure l'obertura d'un projecte «encallat durant molts anys», en paraules de la directora del Museu de les Mines de Cercs, Alba Boixader.

La historiadora, i comissària de l'exposició, Rosa Serra destaca les col·laboracions que han fet possible el que semblava impossible, fer difusió turística d'un dels jaciments més grans d'Europa amb petjades de dinosaure. L'empresa National Geographic, per exemple, ha cedit material audiovisual del jaciment al museu. L'exposició comença per tres espais: les petjades, els ossos i els ous. Són els tres processos pels quals ha passat el jaciment de Fumanya.

Durant la setmana, s'ha obert el centre d'interpretació a col·lectius i associacions del Berguedà, i les reaccions han estat positives. «Hem començat explicant el centre a la gent d'aquí, i han estat molt contents. Mira que feia anys que sentien a parlar de Fumanya, i no s'inaugurava res!», continua la directora del museu.

La historiadora Rosa Serra

L'obertura de l'equipament ha tingut un pressupost de 2,5 milions d'euros i va ser promoguda l'any 2001 pels cinc municipis que formen el consorci Ruta Minera: Fígols, Saldes, Cercs, Vallcebre i Guardiola. Boixader ha destacat el paper dels alcaldes com a impulsors, ja que «coneixien el potencial científic i turístic del jaciment paleontològic».

Sostenibilitat

La història és present en cada una de les parts de l'exposició, des del descobriment de les petjades a l'aprofundiment en l'hàbitat dels dinosaures i la seva extinció. Hi ha plafons explicatius, elements audiovisuals, a més de punts on el visitant pot interactuar amb el material presentat. Aquest és el cas de la rèplica del fèmur del titanosaure, o del niu amb els ous. A la part inferior de l'edifici hi ha una sala amb projecció del documental de National Geographic, i una sala de treball per a nens. També hi ha els lavabos, que aprofiten l'aigua de la pluja.

En paraules d'Agustí Costa, l'arquitecte encarregat de la creació de l'edifici, «la consciència social i de respecte pel territori ens han portat a crear un espai sostenible». L'aprofitament de la llum natural queda palès sobretot en la part superior de l'equipament, on hi ha el mirador de la paret on es troben les petjades conservades, i on es veu la forta esllavissada que hi va haver l'any passat.

El guia Ivan Sánchez i el biòleg Josep Marmi
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema