El berguedà Carles Cortina, Premi Nacional de Protocol

És professor de protocol, col·laborador en diaris, emissores de ràdio i programes de televisió

18.07.2017 | 10:54
Carles Cortina és autor de llibres sobre protocol.

L´Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals (ACPRI) ha decidit lliurar el Premi Nacional de Protocol i Relacions Institucionals al berguedà Carles Cortina i Riu. No és per casualitat, sinó per una dilatada trajectòria en aquest camp que, en canvi, si que va descobrir sense voler-ho.

Va ser l´any 1988 quan organitzava una cerimònia de Creu Roja al Berguedà quan va sentir-se atret pel camp del protocol. «Tothom va dir-me que l´acte estava molt ben organitzat i em va picar la curiositat», ha explicat Cortina a Regió7. Des de llavors, la seva feina com a responsable de protocol d´institucions i com a expert en aquest àmbit ha estat intensa. Té el Grau en Protocol i Organització d´Esdeveniments per la Universidad Camilo José Cela i diversos màsters relacionats que el distingeixen en la seva tasca. De totes maneres, el que l´ha fet créixer en l´especialitat ha estat la feina sobre el terreny. Des del 1990 -amb poc més de 30 anys- quan va entrar a ser cap de protocol del Consell Comarcal del Berguedà -un fet inusual quan únicament tenien aquesta figura les grans institucions del país- ha passat per diversos ajuntaments de la comarca exercint aquest càrrec (a Berga, Avià, Olvan, Saldes i Castellar del Riu). També va ser el cap de relacions institucionals de l´empresa Carbones Pedrafoca.

Assegura que rebre aquest distintiu és una «gran satisfacció» primerament, perquè es tracta d´un premi d´àmbit nacional; en segon lloc, «per la vàlua de les persones que anteriorment han rebut aquest guardó»; i a més a més, «perquè es tracta d´un reconeixement del protocol a les petites institucions». En aquest sentit, Cortina es mostra especialment content. «Vol dir que la feina feta als ajuntaments de la comarca, o a les entitats i col·lectius amb els que he col·laborat no ha passat desapercebuda i els meus companys que formen part del jurat i la mateixa junta de l´associació han valorat aquesta tasca». És per això que considera que «el protocol no és només de grans institucions» i valora molt positivament tot el que ha pogut aprendre durant els seus anys en aquest camp a la comarca.

Cortina, prejubilat de la mina, rep el premi «com un reconeixement a la meva trajectòria en una feina que sempre he fet amb il·lusió i amb ganes de fer comarca en una vessant que m´encanta, com és la del protocol i sempre podent dir que no he viscut del protocol», ja que com explicava en una entrevista a quest diari, sempre ha treballat desinteressadament «perquè és un art que sempre m´ha agradat i em considero satisfet podent-lo exercir».

Cortina és autor de llibres de cerimonial i protocol de la Patum de Berga; d´articles de revistes internacionals de recerca sobre el protocol i redactor de diversos reglaments de protocol i cerimonial. A més a més és professor de protocol en diversos cursos i escoles, i col·laborador en diaris com Regió7 i Catalunya Cristiana; emissores de ràdio com CatRàdio i televisió com el programa Divendres de TV3.
Institucions com La Marató de TV3, l´Institut Guttman, la Fira de Barcelona o persones com Carles Fabró, actual cap de protocol de la presidència de la Generalitat o Josep M. Martí, cap de protocol de Codorniu, han estat distingits amb el premi que rebrà Cortina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Usuaris a les instal·lacions
El Berguedà podria perdre la seva única piscina pública coberta en un mes si tanca el Tossalet

El Berguedà podria perdre la seva única piscina pública coberta en un mes si tanca el Tossalet

Els responsables de l'equipament insten l'Ajuntament a presentar una alternativa de gestió o...

El Tossalet tancarà al setembre si la CUP de Berga no planteja un nou model de gestió

El Tossalet tancarà al setembre si la CUP de Berga no planteja un nou model de gestió

La Federació Catalana de Natació, que gestiona l'equipament esportiu municipal d'El...

Berga proposa una ruta per conèixer la petja dels Bertrana

L'activitat recorrerà el llegat dels escriptors a la capital berguedana

Gironella s'omple de festa durant una nova edició de les Gangues a la fresca

Els bars i els establiments de l'Associació de Comerciants de Gironella s'ompliran de festa...

Puig-reig impulsa el comerç local amb la primera nit de compres

Puig-reig impulsa el comerç local amb la primera nit de compres

Es preveu que aquest sigui el primer d'una sèrie d'actes per activar els negocis locals

L'Estat pagarà al Berguedà els diners pendents del Miner

L'Estat pagarà al Berguedà els diners pendents del Miner

ERC arrenca el compromís del ministeri de retornar 4,4 milions d'euros

Enllaços recomanats: Premis cinema