L´Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals (ACPRI) ha decidit lliurar el Premi Nacional de Protocol i Relacions Institucionals al berguedà Carles Cortina i Riu. No és per casualitat, sinó per una dilatada trajectòria en aquest camp que, en canvi, si que va descobrir sense voler-ho.

Va ser l´any 1988 quan organitzava una cerimònia de Creu Roja al Berguedà quan va sentir-se atret pel camp del protocol. «Tothom va dir-me que l´acte estava molt ben organitzat i em va picar la curiositat», ha explicat Cortina a Regió7. Des de llavors, la seva feina com a responsable de protocol d´institucions i com a expert en aquest àmbit ha estat intensa. Té el Grau en Protocol i Organització d´Esdeveniments per la Universidad Camilo José Cela i diversos màsters relacionats que el distingeixen en la seva tasca. De totes maneres, el que l´ha fet créixer en l´especialitat ha estat la feina sobre el terreny. Des del 1990 -amb poc més de 30 anys- quan va entrar a ser cap de protocol del Consell Comarcal del Berguedà -un fet inusual quan únicament tenien aquesta figura les grans institucions del país- ha passat per diversos ajuntaments de la comarca exercint aquest càrrec (a Berga, Avià, Olvan, Saldes i Castellar del Riu). També va ser el cap de relacions institucionals de l´empresa Carbones Pedrafoca.

Assegura que rebre aquest distintiu és una «gran satisfacció» primerament, perquè es tracta d´un premi d´àmbit nacional; en segon lloc, «per la vàlua de les persones que anteriorment han rebut aquest guardó»; i a més a més, «perquè es tracta d´un reconeixement del protocol a les petites institucions». En aquest sentit, Cortina es mostra especialment content. «Vol dir que la feina feta als ajuntaments de la comarca, o a les entitats i col·lectius amb els que he col·laborat no ha passat desapercebuda i els meus companys que formen part del jurat i la mateixa junta de l´associació han valorat aquesta tasca». És per això que considera que «el protocol no és només de grans institucions» i valora molt positivament tot el que ha pogut aprendre durant els seus anys en aquest camp a la comarca.

Cortina, prejubilat de la mina, rep el premi «com un reconeixement a la meva trajectòria en una feina que sempre he fet amb il·lusió i amb ganes de fer comarca en una vessant que m´encanta, com és la del protocol i sempre podent dir que no he viscut del protocol», ja que com explicava en una entrevista a quest diari, sempre ha treballat desinteressadament «perquè és un art que sempre m´ha agradat i em considero satisfet podent-lo exercir».

Cortina és autor de llibres de cerimonial i protocol de la Patum de Berga; d´articles de revistes internacionals de recerca sobre el protocol i redactor de diversos reglaments de protocol i cerimonial. A més a més és professor de protocol en diversos cursos i escoles, i col·laborador en diaris com Regió7 i Catalunya Cristiana; emissores de ràdio com CatRàdio i televisió com el programa Divendres de TV3.

Institucions com La Marató de TV3, l´Institut Guttman, la Fira de Barcelona o persones com Carles Fabró, actual cap de protocol de la presidència de la Generalitat o Josep M. Martí, cap de protocol de Codorniu, han estat distingits amb el premi que rebrà Cortina.