Una de les novetats d'aquest any ha estat el fet que es tornés a representar l'espectacle d' El rescat de les 100 donzelles, que es va dur a terme dissabte passat a la plaça Porxada.

La històrica llegenda explica que el 1147 el comte de Barcelona Ramon Berenguer va fer una expedició a Almeria per lluitar contra els infidels i un dels nobles que hi van participar va ser Galceran de Pinós. Però en un dels combats, va ser segrestat i empresonat pels moros.

El rei d'Almeria demanava mil robles d'or, cent draps d'or, cent cavalls blancs, cent vaques bragades i cent noies verges pel seu rescat, i quan el pare de Galceran se'n va assabentar va fer el possible per tenir-ho tot, fins al punt que els vassalls de la baronia de Pinós van oferir les seves filles per reunir les 100 donzelles però, per sort, aparegué sant Esteve i el salvà sense necessitat de pagar el rescat, fent que tot plegat tingués un final feliç.

«Feia quatre anys que no es representava i ha estat tot un èxit. Es van vendre totes les localitats disponibles», explicava Gerard Folcrà, des de l'Oficina de Turisme de Bagà. Una tradició que s'ha reprès aquest any i que esperen repetir de cara a properes edicions de les Festes de la Baronia de Pinós.