Potenciar la festa d'Els Elois amb un programa d'activitats amb més propostes lúdiques i divertides. Aquest és el plantejament de l'Ajuntament de Berga i les entitats que s'impliquen en una de les festes més destacades de Berga i, sense cap mena de dubte, la més refrescant.

La celebració, que arriba aquest cap de setmana, planteja noves activitats amb l'objectiu d'omplir els dos dies que s'allarga la festa més enllà dels actes més tradicionals com la passada de dissabte al migdia i al vespre i la remullada de diumenge al matí, protagonitzades pels animals. La regidora de Festes del consistori berguedà, Mònica Garcia, ha ressaltat que "es tracta d'una festa molt arrelada entre els berguedans i volíem potenciar-la amb més activitat i omplir alguns espais que quedaven buits". És per això que conjuntament amb les entitats de la ciutat han apostat per un programa festiu més complet que l'habitual en els darrers anys.

Una de les principals novetats arribarà dissabte al vespre. Tal i com ha explicat Marc Marginet, en representació de l'Agrupació Teatral La Farsa, la mateixa colla que diumenge protagonitza la recreació de la boda típica de l'alt Berguedà, començaran a ambientar la ciutat ja un dia abans. "Hem buscat elements tradicionals que formessin part d'aquests casaments típics i els anirem afegint de mica en mica", ha relatat. Enguany començaran amb el rapte de la núvia. Pels volts de 2/4 de 9 del vespre, el nuvi i la seva comitiva es plantaran a sota del balcó del número 16 del carrer Major, on hi viu la núvia amb els seus pares, per endur-se la pubilla a ca l'Andreu Borràs, també al nucli antic, on la vetllaran tota la nit.

Posteriorment, per primer cop també, hi haurà un comiat de solters. "Ja sabem que fa dos segles això no se celebrava, però hem adaptat la festa als nous temps", ha detallat Marginet. D'aquesta manera, segons la regidora Garcia, "també hi haurà activitat dissabte a la nit que sempre quedava buit". Així doncs, la plaça de Sant Pere es convertirà en el centre neuràlgic de la festa nocturna. La Penya Boletaire serà l'encarregada de servir el sopar popular mentre que la Bauma dels Encantats gestionarà la barra de begudes que s'instal·larà a la mateixa plaça. Els preus seran populars i els tiquets de l'àpat ja es poden comprar a l'oficina de turisme o el mateix dia a la barra. Havent sopat, els PD Nanfu i Salas Xic ambientaran la festa amb música que acabarà amb l'actuació del grup local Antídot.

Remullada tradicional

Les activitats continuaran diumenge ben d'hora al matí amb la despertada dels trabucaires de Castellar del Riu que marcaran l'inici de la tradicional passada de rucs. Si bé dissabte, l'aigua està totalment prohibida, diumenge en serà l'absoluta protagonista. Els participants acabaran molls després de rebre galledes d'aigua de tots els veïns que surtin als balcons i a peu de carrer per celebrar la festa. El president de la Junta Conservadora dels Elois, Josep Cuberas, demana als berguedans que "participin tant com puguin d'aquesta tradició".

Roda de premsa passada per aigua. DANI PERONA

Després de la remullada i de la benedicció dels animals, tindrà lloc el tradicional casament de l'alt Berguedà, amb la missa al convent de Sant Francesc, també de la mà de l'Agrupació Teatral La Farsa. Sortint de missa la plaça de Sant Joan serà el punt de trobada de tots els convidats i espectadors, on tindrà lloc el tradicional Ballet de Déu. Seguidament, a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga es lliuraran les ferradures d'honor als col·laboradors de la festa. Les activitats finalitzaran a la tarda amb ball a la plaça de la Font del Ros.