Amb el nom de l'Escoleta, el Club d´Orientació Berguedà (COB) engegarà un nou projecte aquest setembre. Ja feia temps que alguns dels socis del COB pensaven en organitzar-se per crear un centre educatiu: «vèiem que a les curses en què participàvem hi havia categories de competició per a infants, però a la nostra comarca no existia cap centre que els formés», explica Pau Llorens, un dels impulsors de la iniciativa, que afegeix que «creiem que s'ha de treballar donant importància a les futures generacions».

La voluntat dels impulsors és apropar aquesta modalitat als més petits de la casa i aconseguir que participin en competicions amb el dorsal del club. Llorens assegura que «estem segurs que l´orientació agradarà molt», i explica que estan fent promoció a les escoles, especialment entre els professors d'educació física, per fer-ne ressò i aconseguir futurs alumnes. «No sabem quants nens i nenes s'hi apuntaran, de moment ja tenim alguns inscrits», explica Llorens, i remarca que «encara que hi hagi pocs alumnes, serà una satisfacció per al club poder formar-los».

L'Escoleta oferirà formació un dia a la setmana, els dijous, durant una hora i mitja. Els entrenaments es duran a terme principalment a Gironella i Berga, i «aniran variant cada setmana». També es convidarà els alumnes a participar en les competicions de dissabte i diumenge, que tenen lloc de manera regular, al territori català.

El COB, per tirar endavant aquest projecte, compta amb l'ajuda de Mountain Runners. Aquesta entitat dedicada a les curses de muntanya ja disposa d'un centre de formació. Ara, amb la seva experiència, sumaran esforços amb el COB per tirar endavant l'Escoleta. Des del club d'orientació comenten que «Mountain Runners ja té un nom a la comarca, i sempre l'hem tingut com a referent en la formació de corredors», a més aquesta simbiosi entre les dues entitats esportives permetrà resoldre més fàcilment alguns temes burocràtics: «l'assegurança esportiva o la gestió dels monitors són temes que des d'un club petit com el COB se'ns escapaven de les mans». Així doncs, la «fusió» puntual donarà pas a futures generacions d'esportistes.

Llorens explica que «el que seria ideal és que amb el temps s'establís una dinàmica de competició», d'aquesta manera els nens s'inscriurien a curses a títol personal i serien acompanyats pels seus pares, amb l'assessorament dels monitors de l'escola de formació. Un dels objectius, doncs, és aportar nens als campionats, com el de Catalunya, ja que seria un dels primers cops que la comarca del Berguedà tindria com a representants corredors novells.

El preu de la matrícula serà de 50 euros, i inclourà també la quota de soci del club, l'assegurança mèdica i l'equipament de l'escola. A part, les quotes mensuals seran de 25 euros. A més a més, les famílies podran decidir si volen inscriure el seu fill més dies a la setmana, ja que, gràcies al tàndem amb Mountain Runners, el COB oferirà l'activitat combinada amb un o dos dies més de running a la setmana, pel preu de 34 i 43 euros, respectivament. Les inscripcions s'hauran de fer presencialment al local social dels Runners situat al carrer del Roser de Berga; i serà imprescindible dur el DNI, la targeta sanitària i la fitxa mèdica de l'inscrit.

El Club Orientació Berguedà

El club d´orientació és una entitat esportiva dedicada exclusivament a les curses d'orientació. El seu objectiu és promocionar, donar a conèixer i facilitar l'accés per poder practicar l'esport. Va ser creat el setembre del 2006 després que en aquests esdeveniments d'arreu de Catalunya i alguns d'Espanya «ens trobàvem un seguit de gent berguedana que hi anava a córrer» en aquell moment, sense cap club que els englobés. Actualment té prop d'un centenar de socis, xifra que «va augmentant els últims mesos». Els socis participen en les activitats que s'organitzen a la comarca, i també fan presència en competicions catalanes com la Copa Catalana i en algunes d'estatals. Fins i tot, «a l'estiu alguns socis competeixen en altres països», comenten al club. Una de les activitats més conegudes d'aquesta agrupació esportiva són els Dos Dies del Berguedà, que enguany van tenir lloc el 25 i 26 de març. Un cap de setmana ple d'activitats d'orientació a la comarca amb diferents modalitats de l'esport.