Els 31 municipis del Berguedà implantaran un nou model de recollida de residus adaptat a les seves necessitats l'any vinent. Així es va acordar ahir durant el consell d'alcaldes en el qual es van tractar els propers passos a seguir per aconseguir que el Berguedà surti de la cua de les comarques que menys reciclen de Catalunya.

Els pobles escolliran el nou model de recollida selectiva que els sembli més òptim després d'un estudi individualitzat que es durà a terme en els propers mesos. L'objectiu i el compromís dels alcaldes i del Consell Comarcal del Berguedà és que els nous models, siguin quins siguin, es posin en marxa entre el segon i el tercer trimestre del 2018.

D'aquesta manera ho va explicar ahir als mitjans el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, després de la reunió on tots els representants de cadascun dels municipis van donar la seva opinió sobre el tema. Font es mostrava satisfet ja que tots els pobles del Berguedà han apostat per anar en la mateixa direcció. «Hi ha hagut un clar consens d'anar a l'una, els 31 municipis, amb l'objectiu de transformar el Berguedà en una comarca més compromesa amb el medi ambient», va afirmar. D'aquesta manera, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella, els quatre municipis que actualment tenen una part de la recollida de deixalles pel seu compte -i no mancomunada dins el Consell Comarcal- s'integraran dins el nou model conjunt. Igualment, l'Ajuntament d'Avià, que fa unes setmanes havia anunciat la possibilitat d'anar en solitari i implantar un sistema de recollida propi, finalment també s'unirà al projecte conjunt de la comarca.

Segons Font, en els propers mesos «s'analitzaran individualment cadascun dels municipis amb els ajuntaments, els equips de govern, els veïns i qui es consideri oportú per establir el nou model que s'haurà de redactar en un concurs i el corresponent plec de clàusules per a la seva adjudicació posterior perquè sigui aplicable a bona part dels municipis de cara al 2018».

Tal com ja havia explicat aquest diari, les propostes passen per la implantació de tres models diferents: el de la recollida porta a porta, el de la instal·lació d'illes ecològiques de contenidors amb accés restringit als veïns amb un sistema electrònic; o bé un model mixt que combini les dues possibilitats, el porta a porta i les illes ecològiques de contenidors.

Font va assegurar que, paral·lelament a l'inici de la redacció de les bases per posar a concurs la nova gestió de recollida selectiva, s'iniciarà una campanya de pedagogia i informació per a la ciutadania «de la necessitat de reciclar i de transformar la comarca, que es troba a la cua del reciclatge». D'altra banda, va remarcar que el nou model també funcionarà a càmpings i cases rurals.

Font va anunciar que «es farà la corresponent adaptació del sistema segons les necessitats d'aquests establiments turístics, ja que hem de tenir clar que a la comarca del Berguedà el turisme hi té una part important d'incidència econòmica».

Abans no entri en funcionament el nou sistema, l'any vinent, enguany es continuarà amb la prova pilot iniciada a Bagà, Guardiola, la Pobla i Sant Julià de Cerdanyola, als quals s'afegiran els municipis d'Avià, Capolat i Cercs.

Segons Font, amb el nou model també s'implantarà un nou sistema de pagament. «Funcionarem amb un pagament per generació. És a dir, els municipis que generin un major reciclatge veuran un major retorn del cànon cap als seus contribuents i podran decidir com això afecta el rebut de les escombraries. Qui menys recicli, se'n veurà penalitzat», va dir.

Els nous sistemes han de garantir que el Berguedà millori el seu índex de reciclatge, actualment al 30%, i pugui situar-se, almenys, al 60% en uns dos anys.