El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, s'ha compromès a retornar al Berguedà els 4,4 milions de deute de les ajudes del Fons Miner, la línia de subvencions estatals per a la mineria de carbó del Berguedà, pendents des del 2012 pel govern del PP. Està previst que aquest diners s'incorporin en el programa en curs, per al període 2013-2018.

La portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, i el diputat al Congrés Joan Capdevila van reunir-se ahir amb el titular del ministeri, Álvaro Nadal, a Madrid. La trobada es va concretar arran d'una interpel·lació de la portaveu republicana al Senat amb relació a la reconversió minera i industrial a la Catalunya Central i les esmenes presentades als pressupostos del 2017. Tal com va explicar ahir a Regió7 la mateixa Cortès, el grup va incloure a les esmenes dels comptes d'enguany que el Berguedà recuperés aquests diners. «Davant la negativa d'aprovar cap de les esmenes, vam fer una interpel·lació al ministre», va dir. En poques setmanes s'ha materialitzat una trobada formal amb el titular de l'àrea per tractar el tema amb una solució al damunt de la taula.

Segons Cortès, el ministre va donar per fet que la comarca pugui recuperar aquests diners. «Ara haurem d'articular la manera a través d'un conveni marc amb la Generalitat per poder recuperar els ajuts pendents», per mitjà d'un programa específic d'actuacions concretes de caràcter excepcional, va concretar.

Cal recordar que aquestes ajudes del fons Miner valorades en 4,4 milions d'euros havien de fer possibles inversions per valor de 7 milions a la comarca del Berguedà. Unes actuacions que han quedat a mig fer, que no s'han pogut afrontar per la manca de diners o que s'han desenvolupat amb altres línies de finançament. Cortès va destacar que caldrà veure com s'articula, també, des del territori i quines són les actuacions que han quedat per fer i les que ja s'han realitzat amb altres fons. De totes maneres, per a Cortès «és una molt bona notícia per a una comarca que ha patit molt després de la crisi de la mineria», va puntualitzar.

Opcions per al Bages

Pel que fa a la situació de la mineria no energètica del Bages, com és el cas de la potassa a Sallent o de la sal a Cardona, el ministre Nadal va traslladar als representants d'Esquerra que el ministeri d'Hisenda estaria disposat a plantejar algun tipus d'ajuts a canvi de suports parlamentaris als propers pressupostos.