La Federació Catalana de Natació, que gestiona l'equipament esportiu municipal d'El Tossalet de Berga, deixarà d'oferir el servei al setembre si el govern de la CUP no determina quin és el nou model que vol per gestionar les instal·lacions de la piscina coberta. D'aquesta manera ho van confirmar ahir a Regió7 fonts de la Federació Catalana de Natació (FCN) amb qui aquest diari es va posar en contacte.

La notícia, però, no és cap sorpresa, ja que l'entitat concessionària fa temps que ha anunciat la seva ferma intenció de deixar l'equipament després d'anys de pèrdues econòmiques. Una petició que s'allarga des del 2009. Ara, però, el més calent és al damunt de la taula, ja que la Federació Catalana de Natació ha deixat clar que si en les properes setmanes l'executiu no determina quin és per a ells el futur d'El Tossalet i quin volen que sigui el model de gestió, que pot incloure o no la FCN, aplicaran un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de suspensió de servei als treballadors del centre, del qual ahir se'n va iniciar el procés.

La FCN ha reiterat, una vegada més, la voluntat d'arribar a un acord amb l'Ajuntament de Berga perquè la ciutat no es quedi sense el servei. «Nosaltres sempre hem intentat mantenir una negociació per arribar a una solució i que la piscina coberta no hagi de tancar», han assegurat, «i evitar entrar en conflicte amb l'Ajuntament de Berga». De totes maneres, l'entitat també té clar que no mantindrà el model actual, que, detallen, els ha suposat una pèrdua d'1,5 milions d'euros des del 2005, quan va obrir portes.

La Federació es mostra esperançada d'arribar a un final feliç per a una problemàtica que s'arrossega des de fa temps -ja des dels anteriors mandats de CiU- i poder arribar a una entesa amb el consistori berguedà. En aquest sentit, les mateixes fonts han explicat a aquest diari que en els propers dies hi ha d'haver una reunió entre les dues parts. «Pensem que el govern ha pres una decisió i ens vol comunicar quin serà el futur de l'equipament», confien des de l'entitat gestora. De moment, el govern de la CUP, però, ha preferit no donar detalls sobre quin és el seu posicionament sobre la qüestió ni explicar si han pres una decisió en ferm, tot i que en el darrer ple d'aquest juliol van anunciar que hi havia dues opcions al damunt de la taula: la remunicipalització del servei o la convocatòria d'un nou concurs de gestió de les instal·lacions.

Per a la FCN, qualsevol opció que els plantegi el govern de la CUP per mantenir el servei serà benvinguda i n'estudiaran la viabilitat, tot i que han reiterat la seva voluntat de trobar un equilibri econòmic en la gestió de l'equipament. «Si hi ha una proposta que pugui materialitzar-se, nosaltres retirarem l'ERO», van assegurar. Pel contrari, a partir de l'1 de setembre s'aplicarà aquest expedient a bona part dels treballadors del centre, mentre que una mínima part de la plantilla tindrà una jornada laboral reduïda, que, previsiblement, es dedicarà al manteniment i la gestió.

De moment, per tant, el futur és incert per a les úniques instal·lacions municipals d'aquestes característiques a la capital berguedana i l'única piscina coberta de caràcter públic a la comarca.

Tres propostes

Tal com ja va explicar aquest diari, la Federació va plantejar, al maig, tres opcions al consistori per evitar el tancament. La primera és que el govern li compensi «les pèrdues derivades de l'explotació». La segona és que el consistori aprovi «la resolució de mutu acord» del contracte de concessió «o, alternativament, el rescat del servei públic» i que l'Ajuntament assumeixi directament la gestió i explotació de la piscina municipal. La tercera proposta és que el consistori autoritzi la FCN a cedir la titularitat del contracte i de la concessió d'El Tossalet a favor d'una societat interessada a assumir aquesta cessió i que pertany al mateix grup empresarial que la mercantil Mas d'en Bosch S.L., propietària del Centre Esportiu Berga Resort. Cap d'aquestes opcions ha prosperat, a hores d'ara, i tampoc sembla que siguin les propostes que ha estudiat la CUP.

Crítiques de l'oposició

L'oposició ha carregat durament contra l'equip de govern de la CUP per la mala gestió d'aquesta problemàtica. El grup municipal d'ERC de Berga ha criticat durament, a través d'un comunicat, el govern de la CUP de la ciutat pel seu «mutisme escandalós» pel possible tancament de les instal·lacions esportives . Els republicans lamenten la manca de resposta per part de l'executiu berguedà en aquest afer.

ERC demana que «l'Ajuntament es pronunciï» sobre «si vol mantenir obertes les instal·lacions, si vol gestionar directament la piscina o treure-la a concurs públic o si es mantindran els llocs de treball, entre altres qüestions». Segons el grup municipal, la FCN, «ha dit clarament que el setembre no donarà el servei» i que «ha aprovat fer un ERO de suspensió de serveis», que alerta que posa en joc el futur d'una vintena de treballadors del centre. És per aquest motiu que demanen al govern berguedà «respostes, compromisos i decisions», i esperen que no s'arribi al setembre «amb el problema a sobre i sense un full de ruta establert».

Els republicans han lamentat la inacció dels equips de govern, primer de CiU i ara de la CUP, en aquest tema, i han criticat que hagi calgut arribar «a un ultimàtum perquè la Federació no ha vist voluntat de trobar una sortida». ERC creu que es pot trobar una solució i que la Federació «reconsideri la seva posició de deixar d'oferir el servei si se'ls ofereix un calendari clar, per escrit, i amb obligació de complir-lo».

El grup municipal de CiU també ha denunciat la «inacció del govern» per trobar una solució en la problemàtica. El regidor Pau Bessa ha lamentat a Regió7 que es tracta, una vegada més, «de la manca de previsió de la CUP d'un tema molt important com és el tancament d'unes instal·lacions públiques que ofereixen servei a moltes persones».

També ha demanat al govern que es posicioni i que determini de manera pública quina és la seva decisió per trobar una solució al tema. «En el darrer ple van explicar que tenien clar què es podia fer, doncs ara que ho demostrin»; ha reblat.