El baix Berguedà tindrà sis noves rutes de transport a la demanda l'any 2018. Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, als alcaldes berguedans, amb qui es va reunir a la seu del Consell Comarcal.

Aquest servei ja funciona a 19 nuclis de 13 municipis: Gósol, Saldes, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Gisclareny, la Nou, Fígols, Cercs, Castellar de n'Hug, Castell de l'Areny, Sant Jaume de Frontanyà, Capolat i Castellar del Riu. Dóna cobertura a una població de 1.982 habitants.

El conseller Josep Rull va explicar que el Govern català implementarà sis noves rutes el 2018. Són les de Santa Maria de Merlès a Puig-reig; l'Espunyola-Montclar-Casserres-Puig-reig; Serrateix-Viver-Montclar-Casserres-Gironella;Montmajor-l'Espunyola-Avià-Berga; la Quar-Santa Maria de Merlès (cruïlla)-Sagàs, Olvan-Gironella-Berga i Serrateix-Viver i Navàs.

Fonts del departament de Ter-ritori i Sostenibilitat van informar que durant el 2016 els serveis a demanda del Berguedà van transportar 1.054 viatgers i van realitzar 7.968 quilòmetres.

Els serveis a demanda tenen un recorregut i uns horaris prefixats i s'ofereixen de dilluns a divendres feiners. El conseller Rull va remarcar la rellevància d'aquests serveis perquè proporciona «la màxima flexibilitat a l'hora d'accedir al transport públic» en territoris amb poca població, així com «capil·laritat, que vol dir equilibri ter-ritorial».

Per la seva banda, el president de l'ens comarcal David Font també va expressar la seva satisfacció perquè s'hagi pogut aconseguir aquesta fita que havia exposat en ocasions a Regió7.

El transport a demanda garanteix l'accés a la capital comarcal i als centres sanitaris i assistencials a persones que viuen en nuclis de població petits.

Creixement d'usuaris

El nombre d'usuaris del servei de transport públic al Berguedà del 2013 al 2016 ha experimentat un augment del 109%. El conseller Josep Rull va explicar que des la integració tarifària del Berguedà com a setena corona de l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, l'any 2014, el nombre d'usuaris ha augmentat sense parar. El 2013, abans de la integració, el nombre de validacions va ser de 38.999, mentre que el 2016 va arribar a les 81.447. Aquest 2017, entre gener i maig, el nombre de validacions ja ha arribat a les 81.408, gairebé la mateixa xifra que durant tot l'any passat.

En declaracions als mitjans, el conseller Rull va destacar el «revulsiu extraordinari» que aquesta integració tarifària ha suposat en l'ús del transport públic al Berguedà. Va assegurar que les xifres mostren que «l'aposta que està fent el Govern té un retorn en l'àmbit territorial», i va destacar que «transport públic vol dir accessibilitat, mobilitat sostenible i mobilitat més segura».Més expedicions

El conseller Josep Rull va explicar que per atendre aquest increment de la demanda al corredor Berga-Barcelona s'ha augmentat el nombre d'expedicions. Des del 27 de juny d'enguany s'ha posat en marxa una nova expedició. I a partir de l'1 de setembre s'oferiran dues noves anades i tornades atenent la demanda feta al seu dia pel Consell Comarcal del Berguedà.