En la trobada amb els alcaldes del Berguedà d'ahir, dimecres, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, també va anunciar la redacció per part de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) del projecte executiu per a la implantació d'una planta de tractament de la fracció resta dels residus municipals a la comarca, l'única per donar servei a tot el Berguedà. Aquesta instal·lació s'emmarca en el pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya.

«És important que el Berguedà disposi d'infraestructures per fer una gestió més sostenible dels residus, que són també recursos des del punt de vista d'economia verda», va argumentar el conseller Rull. En aquest sentit, el conseller va «reconèixer l'esforç de la comarca per fer un pas endavant en la política de reciclatge i de recuperació de residus». Un cop acabades les grans plantes de triatge de Catalunya, el Govern ara aborda la realització de les petites i mitjanes.

El president comarcal, David Font, va dir que aquesta infraestructura serà molt útil per assolir l'objectiu d'augmentar els nivells de reciclatge de la comarca. El Berguedà continua ocupant els darrers llocs del rànquing a Catalunya, amb menys del 30%.

Aquesta planta, amb una capacitat de tractament prevista d'unes 20.000 tones, permetrà triar materials valoritzables, com metalls i plàstics, i tractar la matèria orgànica present a la fracció resta abans de traslladar-la al dipòsit controlat de residus de Font Ollera. Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat van dir que la planta contribuirà a allargar la vida útil de la instal·lació i donarà compliment a les normatives europees destinades a evitar que cap residu entri als dipòsits controlats sense un tractament previ. El conseller Rull va demanar al president comarcal Font que abans del 31 de desembre indiquin al Govern en quin emplaçament volen que la construeixin.