Sessió plenària extraordinària i urgent un 3 d'agost a l'ajuntament de Berga. Aquest és un fet insòlit que va tenir lloc ahir a la tarda a la capital berguedana, tal com ja havia apuntat aquest diari dimecres. S'hi va aprovar per unanimitat l'acord que inicia el procés per traspassar la gestió del centre sanitari a la Generalitat l'any 2018. I va acabar amb aplaudiments del públic després de la intervenció final de l'alcaldessa, Montse Venturós, que va explicar fil per randa el procés que s'ha seguit i que va assegurar que el d'ahir és un «dia històric per garantir la sanitat pública. Ara toca mirar cap al futur per construir la sanitat de la nova república catalana», va assegurar la dirigent.

L'objectiu del govern de la CUP era aprovar el protocol d'intencions, un document que inicia formalment el procés per tal de materialitzar el traspàs de la gestió de l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga a la Generalitat el 2018. D'aquesta manera es vol accelerar la tramitació per tal que que el traspàs s'agilitzi tant com es pugui i no calgui esperar a l'1 de juliol de l'any que. Aquesta és la data màxima per crear l'empresa pública Salut Catalunya Central, que dependrà del CAT Salut, per gestionar el Sant Bernabé, segons va explicar el conseller de Salut, Antoni Comín, aquest dilluns, a Berga.

Un cop s'hagin superat els terminis d'exposició pública preceptius, es crearà la comissió de traspàs, integrada per representants del consistori, del patronat de l'hospital i de la Generalitat, per detallar com s'ha de fer la cessió.

Venturós, va fer un repàs de la història de l'hospital a Berga. I va llegir la petició que va fer el govern de la CUP el desembre del 2016 al departament de Salut perquè la Generalitat assumís la gestió del centre per garantir la universalitat del servei exposant que l'Ajuntament no té competències en aquest àmbit. El punt culminant del procés va ser aquest dilluns, amb l'anunci del conseller Antoni Comín. Les condicions posades pel consistori són garantir la presència del territori a l'ens gestor, mantenir la cartera de serveis i garantir que el servei sigui 100% públic. «Per primera vegada la Generalitat, d'ençà de la recuperació de la democràcia, es fa seva» una proposta com la que li va fer el govern berguedà, va declarar Venturós. Va destacar el manteniment del règim laboral dels treballadors i de la cartera de serveis.

El portaveu de CDC, Antoni Biarnés, va dir que el fet que la Generalitat assumeixi la gestió «donarà més estabilitat a l'hospital», si bé va matisar que «no estava en perill», ja que «si s'ha arribat fins aquí és perquè la Generalitat s'havia compromès» amb el centre. El canvi de model de governança permetrà «una agilitat més elevada en la gestió del dia a dia» i, en aquest sentit, va assegurar que «ja era hora que l'Ajuntament es pogués treure de sobre aquesta càr-rega», ja que fins ara ho gestiona el consistori a través del patronat.

Per la seva banda, la portaveu del grup d'ERC, Ermínia Altarriba, va dir que l'anunci del conseller Antoni Comí d'aquest dilluns «és històric». Va recordar el treball fet a través de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, que el 2014 va recollir 10.400 signatures de persones que reclamaven que la Generalitat s'impliqués en la gestió del centre, cosa que passarà ara. «El canvi de paradigma a la conselleria de Salut ha estat clau per assolir-ho», va assegurar.

La regidora del PSC Rosalia Monroy va dir que «es tracta de molt bon notícies» que satisfan els treballadors i els integrants del patronat.

Per la seva banda, el regidor Joan Torres, treballador en excdència del centre sanitari berguedà, va assegurar que «em sento especialment feliç», i va destacar que amb l'acord «se li dóna a la comarca allò que és seu»; una atenció sanitària pública, alhora que «allibera l'Ajuntament d'una anomalia jurídica històrica», va reblar.