Tot el que fa soroll ens agrada!», exclama divertit Josep Sagués. A tocar de la carretera C-26, davant del local social i l'ajuntament de l'Espunyola, en un camp, hi té una parada on hi ha en funcionament un dels quatre motors estàtics que hi exposa. I fa soroll i espetega de tant en tant. «Són motors per treure aigua, fer anar un embarrat, una mola», explica a Regió7.

Josep Sagués pertany als Amics del Tractor d'Època del Bages i fa uns deu anys que participa en la Trobada de l'Espu-nyola. Rient explica que «ens agraden aquestes coses antigues i, de tant en tant, fem algunes festes nosaltres a Castellgalí». Opina que l'atractiu de la trobada és que «ens agraden els tractors». Els apassiona tant que enguany ell i els seus col·legues han fet el trajecte de Manresa- l'Espunyola -amb una parada tècnica a Balsareny- amb els seus tractors: un dels anys 50 i un altre dels 80. Hi van trigar prop de 2 hores. No és una velocitat del segle XXI però «anem marxant», somriu. «Aquest any ens hem engrescat i hem pujat!». És clar que els seus tractors sent antics no són pas com un vetust artefacte de la dècada dels 20 del segle XX i atrau moltes mirades. Primer per l'estrèpit que fa: aquesta màquina sembla que s'hagi de desintegrar i emet força fum. Crida l'atenció. Les rodes són de ferro. Li han posat una arada i han aconseguit que l'arrossegui uns metres pel camp que hi ha enganxat a la carretera de l'Espunyola.

En aquesta mostra s'apleguen desenes de tractors i antigues màquines de fer feines agrícoles.

A l'altra banda de la via, s'hi concentren més d'un centenar de parades d'objectes antics i recanvis de peces de cotxes. Joan Muntada, portaveu de l'organització, explica que hi ha paradistes d'arreu de Catalunya i també de diferents poblacions franceses. I és que al país veí els mercats de brocanters tenen una gran requesta. El de l'Espunyola amb el pas del temps s'ha fet molt gran i ha aconseguit tenir un notable poder de convocatòria: és la celebració més multitudinària que acull el poble.