Aquest estiu està portant bones notícies a Berga. Després de l'anunci del conseller Antoni Comín que la Generalitat assumirà la gestió de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé el 2018, ahir es van començar oficialment les obres per construir l'edifici definitiu de la Secció d'Institut (SI) Serra de Noet. S'ubicarà sota el camp municipal d'esports. Aquest nou immoble, que paga íntegrament el departament d'Ensenyament, suposa una inversió de 4,5 milions d'euros (5,5 amb el 21% d' IVA) i es preveu que entri en servei el curs 2018-2019, segons van informar fonts municipals.

Aquest immoble substituirà els barracons que des de l'any 2006 aixopluguen de manera provisional les aules del centre educatiu ubicat al recinte de l'antiga caserna militar, davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra.

La construcció d'aquest edifici era una llarga reivindicació que es remunta a principi de la dècada del 2000 quan es va començar a gestar el projecte de construir un segon institut perquè el Guillem de Berguedà havia quedat petit. En aquest mandat , el govern de la CUP va plantejar estudiar canviar la ubicació triada per dur-lo a Sant Francesc. La comunitat educativa va rebutjar la possibilitat perquè ja estava molt avançat el projecte del Pla de l'Alemany i amb el compromís d'inversió del Govern.

Fonts municipals van informar ahir a la tarda que al matí s'havia dut a terme l'acta de replanteig, que va consistir a fer la comprovació del traçat dels fonaments de l'obra projectada sobre el terreny. Posteriorment, es va fer signar l'acta entre els representants de la direcció facultativa, l'empresa adjudicatària, el departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Berga per tal d'iniciar els treballs de construcció del nou centre, els quals, tenen un termini d'execució previst d'onze mesos.

Fonts municipals han indicat que durant la trobada realitzada a l'emplaçament on es farà la construcció del nou institut, sota el camp municipal d'esports, els representants de la Generalitat van explicar que durant aquest mes d'agost es portaran a terme les tasques de neteja del terreny per poder començar la fonamentació de l'edifici el mes de setembre. Aquests treballs tindran una durada de tres mesos i posteriorment, s'aixecarà l'equipament construït amb fusta. Seguidament, es faran les tasques relatives als revestiments tèrmics i acústics de l'edifici i s'acabarà l'adequació de les instal·lacions, que «podrien estar en marxa de cara al curs 2018-2019».

El nou edifici també acollirà els despatxos del Centre de Formació d'Adults (CFA) i l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), que actualment imparteix les seves classes a l'institut Guillem de Berguedà.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Berga està pendent de licitar els treballs d'urbanització necessaris per tal d'acabar de pavimentar el carrer Pla de l'Alemany per garantir l'accés al nou immoble i també portar-hi la llum instal·lant una subestació transformadora «amb l'objectiu d'assegurar la recepció dels diferents serveis bàsics a l'equipament».