La connexió entre Hilari Novillo, un pastor de Santpedor, i la seva gossa Witney li ha valgut el primer premi del Concurs de Gossos d'Atura a Castellar de n'Hug. El santpedorenc va rebre la felicitació del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va assistir a la 55a edició del concurs que es va celebrar ahir al matí al poble. Des de l'any 1992, cap President no havia tornat a presenciar l'esdeveniment.

Es tracta de l'activitat de l'any que concentra més gent pels carrers del municipi. Més de 3.000 persones observaven ahir el desenvolupamnet del concurs al prat del Castell. Abans de començar, però, davant de l'ajuntament, es respirava un cert nerviosisme per l'arribada del President i la Consellera d'Agricultura, Meritxell Serret.

Un cop dins la casa de la vila, el President va remarcar la importància de mantenir «una tradició que mostra l'essència d'una professió molt antiga». Però Salvador Juncà, alcalde de Castellar, va assenyalar que els promotors d'aquesta festa van ser pastors del territori, però aquest any cap persona del poble ni de la comarca s'ha presentat al concurs, ja que a Castellar de n'Hug només hi ha dos pastors i «els joves cada vegada s'hi interessen menys».

Tot i així, els infants es miraven l'espectacle amb desconcert, intentant entendre el llenguatge que parlaven els pastors per dirigir l'animal d'aquella forma.

Els dotze participants d'enguany s'anaven situant un per un enmig del camp i, concentrant la mirada a l'animal i llançant ordres en veu alta, aconseguien que el gos seguís un camí marcat per banderoles o dirigís les ovelles dins d'un portell.

La majoria de concursants han fet una vida lligada a la naturalesa, passejant el seu propi ramat per les muntanyes. Un cas és el de Joan Armengou, que va ser uns dels que van implantar la tradició al poble. «Abans el concurs no es feia en un espai delimitat sinó a camp obert, i això ho feia més autèntic», va recordar. «L'entrenament real es fa a dalt de la muntanya, trobant-te tu sol amb el gos i les ovelles i aprenent a comunicar-t'hi», va destacar.

En la mateixa línia, Mercè Ribot, l'única dona que participava en el concurs, va explicar que la convivència amb els animals «provoca que te'ls estimis».

Alerta per la falta de relleu professional entre els pastors

Alerta per la falta de relleu professional entre els pastors