Un planetari de sis metres de diàmetre i tres d´alçada ocuparà la plaça del santuari de Queralt el proper 8 de setembre a la nit. L´Ajuntament de Berga ha volgut complementar les activitats religioses que tindran lloc a la ciutat durant la jornada de la Gala de Queralt «amb una perspectiva més àmplia de la que es tenia fins ara». D´aquesta manera ho ha explicat la regidora de Festes Mònica Garcia, acompanyada de Montse Rubio, responsable de l´empresa Cel Obert i del mossèn custori de Queralt, Ramon Barniol.

El govern de la CUP proposa per primera vegada una Gala d´estel, tal i com han batejat la iniciativa.Garcia ha explicat que es tracta d´un conjunt d´activitats relacionades amb l´entorn natural de Queralt. «Aprofitant que el 8 de setembre és un dia festiu a Berga, hem volgut donar un impuls a una celebració ja consolidada donant més protagonisme a la muntanya i al seu entorn», ha dit, «amb l´objectiu de potenciar més aquesta festa tal i com intentem fer amb la resta de celebracions». És per això, que banda de les propostes principalment religioses que tindran lloc el mateix dia 8, la festa clourà amb una nit d´observació astronòmica amb iniciatives gratuïtes i per a tots els públics.

Tal i com va concretat Montse Rubio, responsable de Cel Obert, l´empresa que realitzarà les activitats, a partir de les 8 del vespre i fins les 11 de la nit, a la plaça de la font del santuari de Queralt es realitzaran visites en grups d´entre 20 i 25 persones a l´interior de la cúpula inflable que s´hi instal·larà per observar imatges d´astronomia i ciència projectades en 360 graus. «Els visitants veuran estrelles, planetes, nebuloses i meteorits i intentarem acostar-los al màxim a aquest gran univers», ha detallat

A partir de les 9 de la nit, també es realitzaran observacions amb telescopi on es podran veure de prop els estels, els planetes, les constel·lacions i la lluna.

Paral·lelament, els assistents podran realitzar una passejada per la ronda de Queralt, d´1,7 quilòmetres, passant per la Font del Bou, la capella de Sant Joan, el mirador de Garreta i la Cova de Queralt. «Una caminada molt accessible per a tothom i que serà una proposta més per gaudir de l´entorn natural del Santuari», va destacar Garcia. A més a més, es lliuraran unes guies per poder saber més sobre tot el que envolta aquest espai patrimonial berguedà o també es podrà seguir la ruta a través de l´aplicació o web de BergaActiva. Garcia ha recomanat portar calçat còmode, un lot o frontal, i roba d´abric.

El capellà de Queralt, mossèn Ramon Barniol, ha assegurat que es tracta d´una «molt bona proposta» per posar fi a la celebració de la Gala, i ha volgut agrair a l´ajuntament la inicaitiva. Tal i com ha recordat, el mateix dia 8 a les 9 del matí, hi haurà missa a la Cova, i a 2/4 de 12, l´ofici tindrà lloc al santuari amb la predica de mn. Abel Trulls, els cants de l´Orfeó Berguedà i el lliurament de les orenetes. L´ofici estarà presidit també pels capitans de la festa d´enguany.