«L´11 de Setembre i Gironella» es renova de dalt a baix. L´espectacle que recorda els fets del 1714 que té lloc, cada any per la Diada, a l´escenari natural de les roques del pont Vell de la Perla del Llobregat, arriba a la dissetena edició carregat de novetats.

Aquest 2017 és el tercer any consecutiu que la direcció va a càrrec de la gironellenca Maria Casellas i del gironí Joan Rigat, que van agafar les regnes de l´espectacle després de Jordi Vallbona, un dels iniciadors del projecte. Si en els seus dos primers anys al capdavant de l´espectacle l´objectiu de Casellas i Rigat era donar més dinamisme al text, reformar la seva estructura i escurçar-lo per fer-lo més atractiu, enguany han apostat per un canvi dràstic amb la renovació total del text.

Casellas ha explicat a Regió7 que l´espectacle d´enguany presenta un text nou «de dalt a baix» que s´ha encarregat al dramaturg gironí Llàtzer Garcia, que l´ha escrit expressament per a l´ocasió. La codirectora del muntatge ha relatat que es tracta d´un nou guió, encara que basat en la història fictícia de sempre que continua estant protagonitzada per la jove Eulàlia i l´avi Joan, que té lloc durant els tràgics fets que es van viure a Catalunya al final de la guerra de Successió i que van culminar l´11 de setembre del 1714 amb la caiguda de Barcelona i de la resta de pobles del territori.

Càsting i nous actors

L´estrena del text ha anat acompanyada, de manera natural i a la vegada a la força, d´una altra novetat: la incorporació de nous actors per donar vida a personatges que s´han afegit a la història. Segons Casellas, «el fet de tenir una dramatúrgia nova i nous papers ha suposat que s´hi afegeixin noves persones». Tot i que s´han mantingut bona part dels personatges, ha dit, se n´han incorporat de nous i alguns han desaparegut. A més a més, ha explicat que pràcticament la totalitat dels actors han renovat el seu paper i també n´hi ha d´altres que s´estrenaran en el repartiment.

Els directors del muntatge van decidir organitzar un càsting obert a tota la població per trobar els actors i figurants per protagonitzar aquesta renovada recreació històrica ficcionada. «Volíem mostrar que es tracta d´un projecte viu i obert a tothom, i que no hi ha grupets ni cap mena de tancament per a les persones que hi volen participar», ha explicat. En aquest sentit, ha destacat que hi ha hagut una renovació important en l´elenc d´actors que participen a l´obra, «i alguns de molt joves que ens han sorprès gratament per les seves aptituds artístiques».

Més assajos

Els canvis en el muntatge han obligat la direcció a començar els assajos més aviat del que era habitual. Enguany, durant el mes de juliol ja es va treballar amb els actors que tenen text, tenint en compte que era desconegut per a tothom. «Abans era tradicional començar després de la festa major, a final d´agost, perquè els actors ja se sabien el text i es tractava de repassar-ho, tornar a recordar la part d´escena i aprendre´s els petits canvis que s´hi feien», fa ressaltar. Aquesta vegada han tingut més feina i després de les sessions del juliol, aquesta setmana han reprès els assajos per ultimar els detalls de totes les escenes. Al muntatge hi participen prop de 150 persones entre actors i figurants.

Segons Casellas, de moment els canvis han estat molt ben rebuts pels participants a «L´11 de Setembre i Gironella» i esperen que també tingui acceptació entre el públic assistent a la representació. La codirectora de l´espectacle ha avançat que el que han buscat amb aquesta nova etapa del projecte és donar més dinamisme al text, «que sigui més fresc i dinàmic». Un objectiu que ja van buscar amb els canvis introduïts els dos darrers anys. «Volem que sigui un muntatge més teatral, que els espectadors assisteixin a una obra de teatre a l´aire lliure, fresca i amb més ritme», ha concretat. Tot i que el fil conductor no ha canviat, sí que s´han eliminat alguns elements que es consideraven innecessaris, com les narracions sobre els fets històrics, «que hem mantingut però dins del text dels mateixos protagonistes».

Com en els darrers anys -des que per l´11 de setembre s´organitzen actes multitudinaris de la Diada- hi haurà una única funció el 10 de setembre a les 10 de la nit a la zona de les roques del pont Vell de Gironella. Els organitzadors animen els espectadors a assistir-hi. «Creiem que enguany encara han de venir amb més ganes tenint en compte les novetats que presentem», ha dit. Les entrades ja es poden comprar de manera anticipada al preu d´11 euros i de 5 per als infants a l´ajuntament de Gironella. També es vendran a la taquilla el dia de la funció.