Un planetari de 6 metres de diàmetre i 3 d'alçada ocuparà la plaça del santuari de Queralt el proper 8 de setembre a la nit. L'Ajuntament de Berga ha volgut complementar les activitats religioses que tindran lloc a la ciutat durant la jornada de la Gala de Queralt «amb una perspectiva més àmplia que la que es tenia fins ara». D'aquesta manera ho va explicar la regidora de Festes, Mònica Garcia, que durant la presentació va estar acompanyada de Montse Rubio, responsable de l'empresa Cel Obert, i del mossèn custodi de Queralt, Ramon Barniol.

El govern de la CUP proposa per primera vegada una gala d'estels. Es tracta, tal com va explicar Garcia, d'un conjunt d'activitats relacionades amb l'entorn natural de Queralt. «Aprofitant que el 8 de setembre és un dia festiu a Berga, hem volgut potenciar una celebració ja consolidada per mitjà de dotar de més protagonisme la muntanya i el seu entorn», va explicar, «amb l'objectiu de donar més relleu a aquesta festa tal com intentem fer amb la resta de celebracions». És per això que, a més de les propostes principalment religioses que tindran lloc el mateix dia 8, la festa clourà amb una nit d'observació astronòmica amb iniciatives gratuïtes i per a tots els públics.

Tal com va concretar Montse Rubio, responsable de Cel Obert, l'empresa que durà a terme les activitats, a partir de les 8 del vespre i fins a les 11, a la plaça de la Font de Queralt es faran visites en grups d'entre 20 i 25 persones a l'interior de la cúpula inflable que s'hi instal·larà per observar imatges d'astronomia i ciència projectades en 360 graus. «Els visitants veuran estrelles, planetes, nebuloses i meteorits, i intentarem acostar-los al màxim a aquest gran univers», va detallar.

A partir de les 9 de la nit també es faran observacions amb telescopi en què es podran veure de prop els estels, els planetes, les constel·lacions i la lluna.

Paral·lelament, els assistents podran participar en una passejada per la ronda de Queralt, d'1,7 km, passant per la font del Bou, la capella de Sant Joan, el mirador de Garreta i la cova de Queralt. «Una caminada molt accessible per a tothom i que serà una proposta més per gaudir de l'entorn natural del santuari», va destacar Garcia. A més, es lliuraran unes guies per ensenyar tot el que envolta aquest espai patrimonial berguedà, i també es podrà seguir la ruta a través de l'aplicació web de BergaActiva. Garcia va recomanar portar calçat còmode, un lot o frontal, i roba d'abric.

El capellà de Queralt, mossèn Ramon Barniol, va assegurar que es tracta d'una «molt bona proposta» per posar fi a la celebració de la gala, i va agrair a l'Ajuntament la iniciativa. També va recordar que el mateix dia 8 a les 9 del matí hi haurà missa a la cova, i a 2/4 de 12, l'ofici tindrà lloc al santuari amb la prèdica de Mn. Abel Trulls, els cants de l'Orfeó Berguedà i el lliurament de les orenetes. L'ofici també estarà presidit pels capitans de la festa d'enguany.