La gespa artificial del camp municipal de futbol d'Avià Alfons Gonfaus no es podrà estrenar el 9 de setembre, dissabte que ve, com era previst. La pluja que ha caigut al municipi els darrers dies ha fet endarrerir els treballs. Ha estat un retard de només pocs dies però serà prou temps per impedir que la Unió Esportiva (UE) Avià jugui el seu primer partit de la temporada a casa. Dissabte s'havia de disputar el derbi comarcal entre els avianesos i el CE Berga de la Segona Catalana, un enfrontament molt esperat pels seguidors. Ambdós clubs s'han posat d'acord per trobar una nova data per celebrar el matx, que han proposat jugar el 12 d'octubre, segons han explicat fonts de tots dos clubs a aquest diari. Han afegit que estan pendents del vistiplau de la Federació Catalana de Futbol, que ho ha d'autoritzar.

En declaracions a Regió7, l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha explicat que malgrat que es preveia tenir-ho tot a punt per al dia 9, això no serà possible. El temps no hi ha ajudat. Tot i la important sequera que pateix el Berguedà, la setmana passada va ploure dos dies al nucli urbà d'Avià. Amb la mala fortuna que aquestes precipitacions, que han estat molt benvingudes per pal·liar la persistent sequera estiuenca, per altra banda han entorpit el ritme de treball de la col·locació de la gespa. «Durant aquests dos dies que ha plogut no s'ha pogut treballar», ha explicat Canal. Això farà que no es pugui arribar al dia 9 de setembre amb la gespa completamet posada i en condicions de ser utilitzada per jugar-hi a futbol.

Com ja va informar aquest diari al seu dia, l'Ajuntament d'Avià ha dut a terme aquest estiu les obres per posar gespa artificial al camp municipal de futbol. L'objectiu és substituir l'híbrida (una barreja de gespa natural i artificial) que hi va col·locar l'estiu del 2014 l'empresa Palau, que la va regalar al municipi. Es va tractar d'una prova pilot. Tot i que es preveia que aquella gespa, valorada en 340.000 euros, podia donar un bon rendiment, no ha estat així. Tres estius després, el govern d'Avià ha pres la decisió de canviar-la perquè els responsables de la UE Avià han comprovat que la prova no ha funcionat. La gespa no ha suportat les condicions d'ús d'entrenaments i partits oficials.

Davant dels problemes generats per la gespa, el govern avianès va decidir canviar-la i posar-n'hi d'artificial. Abans de l'híbrida, la que hi havia era natural. L'obra es va tramitar a través d'un procediment d'urgència atesa la voluntat de l'executiu avianès que el camp de futbol tingués una gespa en condicions justament a l'inici de la temporada 2017-2018.

Les obres es van adjudicar a l'empresa Royalverd Service SLU, per un import de 220.000 euros, amb el 21% de l'IVA inclòs. Aquesta va ser l'única empresa que es va presentar al concurs convocat pel consistori. L'actuació es paga amb un crèdit de 175.000 euros sense interessos i la resta amb recursos propis del consistori.

Per primer cop, gespa artificial

Aquesta serà la primera vegada a la història del camp de futbol municipal d'Avià que la seva gespa sigui completament artificial. L'alcaldessa avianesa ha explicat que aquesta nova gespa «suposarà que no haurem de dedicar tantes hores a fer el manteniment del camp». Canal ha explicat que la gespa artificial «és més soferta, més resistent» i que això permetrà «fer entrenaments i partits sense haver de patir» per si l'ús que se'n fa la malmet o no. «Es podrà fer el que toqui sense haver de patir perquè el camp es malmeti o no».

L'alcaldesa ha recordat que els darrers anys el mal estat de la gespa híbrida era un maldecap constant que condicionava l'activitat normal que es porta a terme a l'Alfons Gonfaus. Aquest camp acull els entrenaments i els partits.