Un equip d´investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha capturat aquests dies 3 exemplars de ratpenat de bigotis (Myotis mystacinus) al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Aquesta és la primera vegada que es troba aquesta espècie amenaçada al parc, i amb aquesta ja són 22 les espècies de quiròpters identificades en aquest àmbit territorial segons ha fet públic el departament de Terriotori i Sostenibilitat

Fonts del Govern han informat que "la rellevància de la troballa rau en què els ratpenats són autèntics bioindicadors de la salut d´alguns boscos. Concretament, el ratpenat de bigotis es troba amenaçat a Catalunya i està vinculat a boscos madurs pirinencs amb presència de fusta morta i abundants cavitats en arbres vells de diàmetres grans, on troben refugi". Hi han afegit que "mentre entre que al centre i nord d´Europa aquest ratpenat és força abundant, a la Mediterrània és una espècie rara. Segons els models predictius de canvi climàtic, les poblacions de Catalunya es podrien acabar desplaçant cap al nord i extingir-se als nostres boscos"

Aquesta troballa, juntament amb un estudi fet recentment al Paratge Natural d´Interès Nacional de l´Albera, alerta als gestors dels espais naturals protegits per la manca de boscos madurs on puguin viure els ratpenats de bigotis i altres espècies forestals estrictes.

Integren l´equip d´investigadors de la troballa i l´estudi Carles Flaquer, que resideix al Berguedà, Xavier Puig-Montserrat, Adrià López-Baucells, Maria Mas i Alba Coronado. Han remarcat "la necessitat de deixar taques de bosc sense gestionar que permetin un elevat grau de biodiversitat pel seu efecte mosaic en el paisatge"