Un equip d'investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers ha capturat recentmemt 3 exemplars de ratpenat de bigotis (Myotis mystacinus) al parc natural del Cadí-Moixeró. Aquesta és la primera vegada que es troba aquesta espècie amenaçada al parc, i amb aquesta ja en són 22 les espècies de quiròpters identificades en aquest àmbit territorial, segons fonts del departament de Territori i Sostenibilitat.

Fonts del Govern han informat que «la rellevància de la troballa rau en el fet que els ratpenats són autèntics bioindicadors de la salut d'alguns boscos. Concretament, el ratpenat de bigotis es troba amenaçat a Catalunya i està vinculat a boscos madurs pirinencs amb presència de fusta morta i abundants cavitats en arbres vells de diàmetres grans, on troben refugi». Han afegit que, «mentre que al centre i nord d'Europa aquest ratpenat és força abundant, a la Mediterrània és una espècie rara. Segons els models predictius de canvi climàtic, les poblacions de Catalunya es podrien acabar desplaçant cap al nord i extingir-se als nostres boscos».

Els investigadors de la troballa han remarcat «la necessitat de deixar taques de bosc sense gestionar que permetin un elevat grau de biodiversitat pel seu efecte mosaic en el paisatge». Formen part de l'equip d'investigadors de la troballa i l'estudi Carles Flaquer, que resideix al Berguedà des de fa anys, Xavier Puig-Montserrat, Adrià López-Baucells, Maria Mas i Alba Coronado