Dos anys després d'accedir al govern de la ciutat, l'executiu de la CUP ha aconseguit pagar el total de 2,8 milions d'euros de factures pendents a proveïdors, algunes de les quals dataven de l'any 2007. Ho va anunciar, ahir, un satisfet Francesc Ribera, el regidor de Planificació Pressupostària. Tal com havia informat aquest diari al seu dia, fins al desembre del 2016, el consistori ja havia reduït aquest deute global fins als 950.000 euros. I aquest setembre, l'executiu els ha pagat. Eren de factures anteriors al juliol del 2015.

L'anunci el va fer el govern berguedà ahir a través d'un comunicat on informava que «el pagament total del deute a proveïdors s'ha fet efectiu aquest mes de setembre gràcies a la reserva d'ingressos d'exercicis tancats, així com amb la implantació d'una nova estratègia econòmica per millorar la gestió i exercir un control més exhaustiu de la despesa. Es tracta d'una metodologia aplicada a través d'un programari específic per quantificar els ingressos i les despeses de les més de mil partides pressupostàries de les diferents àrees de l'Ajuntament que ha donat molt bon resultat».

En declaracions posteriors a Regió7, Francesc Ribera explicava que ara s'ha pogut pagar gràcies als diners que el govern tenia en reserva per tal de disposar de liquiditat davant de qualsevol eventualitat. I ho ha pogut fer perquè disposa d'un nou coixí: una entitat bancària li ha concedit una pòlissa de crèdit de 900.000 euros de la qual podrà disposar si té necessitats de tresoreria. Ribera ha comentat que l'Ajuntament de Berga «ha recuperat el crèdit» davant de les entitats bancàries que li ha permès obtenir aquesta pòlissa. Ribera ha admès que si no els haguessin concedit aquesta pòlissa «hauríem anat més lents» a l'hora de pagar els 950.000 euros pendents des d'abans de juliol del 2015.

El regidor de Planificació Pressupostària ha destacat que es tracta d'una notícia «molt positiva, ja que ha permès anar eliminant el risc de possibles reclamacions jurídiques de més de les 2.000 factures impagades, així com les indemnitzacions corresponents per la demora en els pagaments pendents». Algunes d'aquestes factures dataven del 2007, tot i que la majoria eren de l'any 2010 i fins al juny del 2015. El regidor berguedà ha destacat que «el deute a proveïdors ha estat sufragat mantenint el pagament de totes les factures a 30 dies i complint amb les obligacions creditícies».

El regidor Ribera ha destacat la feina realitzada pels treballadors dels serveis econòmics. «Feia mesos que s'estava estudiant. La gent dels serveis econòmics ha treballat molt i bé. Les metodologies en aquests dos anys han canviat molt i han hagut de fer molta feina». Francesc Ribera ha recordat que, malgrat haver eixugat el deute a proveïdors, encara caldrà anar tornant els préstecs bancaris contractats pel consistori en el seu moment, el darrer dels quals finalitzarà l'any 2022.