Les germanes Dolors i Teresa Roca Casas ho tenen tot a punt per a avui al vespre. Les responsables de Cal Simon, l´establiment de congelats i peix fresc del carrer Major de Berga, participaran un any més al concurs de tapes de la Bergabolet de l´eix comercial. S´hi han presentat en les tres edicions que s´han convocat fins ara i a més a més amb èxit: hi han obtingut dos primers premis i un segon amb les tres tapes que han elaborat any rere any. Asseguren, però, que no s´hi presenten per guanyar. «Per a nosaltres és una festa, perquè ens ho passem molt bé», diuen.

Cal Simon és un negoci familiar que fa trenta-set anys que els sogres de la Dolors van posar en marxa com a botiga de congelats. Des de fa més de dues dècades, també hi comercialitzen peix fresc. «Nosaltres sempre col·laborem amb tot el que s´organitza al carrer Major per fer ambient, com per exemple al Carnestoltes, la festa de Santa Anna... i també vam decidir apuntar-nos al concurs de tapes», expliquen.

La proposta va tenir molt èxit el primer any, recorden. «Els comerciants ens vam sorprendre de la bona acollida que va tenir», relaten. «En el nostre cas, al migdia ja havíem venut una gran quantitat de tapes que havíem elaborat, a banda de la que presentàvem al concurs del vespre», afegeixen. La seva sorpresa encara va ser més gran quan van saber que la seva tapa de calamars farcits de camagrocs va ser la guanyadora del certamen. El 2015 van rebre el segon premi amb la seva broqueta de llenega amb gamba i bacó; i l´any passat, les germanes van tornar a quedar primeres amb la carxofa farcida amb crema de ceps i gamba. Tenen clar, però, que el seu objectiu no és guanyar. «Evidentment que al darrere hi ha feina i ens hi dediquem perquè surti un bon resultat», expliquen, «i per a nosaltres és un repte».

Una de les característiques dels plats que la Teresa i la Dolors presenten al concurs és que estan elaborats amb productes que venen al seu establiment, i que a més a més els cuinen elles mateixes. «Pensem quins són els ingredients de la botiga que poden combinar bé, que els puguem vendre a un euro i mig i que, a més a més, siguin tapes fàcils per comercialitzar-les durant la resta de l´any», recorden. «Els clients, després del primer concurs, ens demanaven els calamars farcits de camagrocs», expliquen. Des de llavors, cada any posen a la venda la tapa que elaboren al certamen. «En fem durant tot l´any perquè són productes que tenim a l´abast», concreten

.

La tapa que serviran avui la van començar a pensar ja fa dos mesos: sípia farcida amb rossinyols. «Vam fer diverses proves i finalment hem trobat una recepta que ens ha convençut», explica Teresa Roca. A banda, també oferiran altres elaboracions i ho faran amb la col·laboració d´un equip d´ajudants amb qui després faran la seva festa.