L'edifici que havia acollit el bar Escac, a la plaça del Doctor Saló de Berga, ja és, definitivament, de titularitat municipal. L'Ajuntament de Berga va aprovar en la sessió plenària d'ahir un acord per adquirir la propietat de l'immoble número 4 de la plaça del Doctor Saló, en el qual s'havia projectat, conjuntament amb l'edifici de l'Ateneu, la construcció de la Casa de la Patum. Aquesta expropiació s'arrossegava des del 2010.

Després de diversos anys de litigis, el consistori ha decidit arribar a un acord amb la propietat per poder adquirir l'edifici, després d'una sentència que condemnava l'Ajuntament per l'incompliment dels acords presos l'any 2010, quan es va iniciar el procés d'expropiació. Segons va detallar el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, «s'ha treballat per aturar un litigi urbanístic desencadenat des del 2010 i que suposa que el consistori passi a ser propietari d'aquest edifici i del seu terreny.» L'acord s'ha realitzat pel valor de 325.000 euros, que el consistori berguedà pagarà en un termini de sis anys. Aquest edifici, situat entre la baixada de la Ribera i les escales de la presó, d'accés a la plaça del Doctor Saló, era el darrer de propietat privada que quedava en aquest emplaçament, i ara s'ha afegit a la resta de finques contigües que ja són del consistori. D'aquesta manera, va avançar Camps, s'aplana el camí per a la futura construcció del museu de la Patum en el cas que es decideixi tirar endavant el projecte en aquest emplaçament. Camps va destacar la «bona feina» que s'ha fet per arribar a aquest acord i evitar tenir un nou procés judicial obert des del consistori. «És una celebració a mitges, perquè tot i que impedim el contenciós ara hem de pagar uns diners amb el valor que l'edifici tenia el 2010, per l'incompliment dels acords inicials per part del govern del moment», va afegir.

Segons Camps, «l'equip de govern de l'època va intentar obtenir la titularitat de l'edifici amb un acord de permuta per una valoració de l'edifici de 325.000 euros a canvi d'uns terrenys a la zona dels 40 pilans més una quantitat de diners.» Finalment no hi va acabar havent acord «perquè els compromisos de l'Ajuntament no es van complir». Després de quatre anys de litigis es va condemnar l'Ajuntament per incomplir l'acord de permuta. Ara, segons el regidor, s'havia de decidir si continuar amb el procés judicial o arribar a un acord.