Una colònia de vespes asiàtiques ( Vespa velutina nigrithorax) han triat la branca d'un arbre de molta alçada d'una zona d'horts del barri vell de Berga per fer-hi un niu enorme. L'alerta per la presència d'aquest gran vesper la van donar els veïns de la zona. Agents rurals del departament d'Agricultura (DAR) de la Generalitat ja han visitat el lloc, han fet els preceptius informes confirmant que es tracta d'aquest tipus de vespa i la seva localització, i ara, juntament amb l'Ajuntament de Berga, estan estudiant la millor manera de retirar-lo el més aviat possible, segons han confirmat a Regió7 fonts del Govern català i del consistori de la ciutat.

Hortolans de la zona han exposat a aquest diari el seu temor pels riscos que pot suposar aquest vesper, on hi ha un important brunzir dels insectes, i reclamen que s'actuï tan aviat com sigui possible. Amb tot, són les abelles de la mel les principals perjudicades per l'acció depredadora d'aquestes vespes, ja que se les mengen. « En els països on ja s'ha produït aquesta invasió l'activitat apícola està tenint pèrdues», han informat fonts del DAR.

Fonts del departament d'Agricultura han confirmat a aquest diari que aquest és el segon niu de vespa asiàtica que es troba al Berguedà. El primer que es va trobar i treure va ser a Guardiola de Berguedà. Aquest niu al seu dia es va donar al Centre d'Interpretació de Berga per si el vol exposar.

Pel que fa a l'actual niu, el primer que es detecta a Berga, els agents rurals ja han fet el seu informe. A partir d'aquí i juntament amb el govern de Berga, s'està estudiant la manera més adequada de treure'l. El niu està penjant d'una llarga branca d'un arbre alt en una zona d'horts del barri vell. S'està estudiant de quina manera s'hi pot col·locar una grua, per exemple, perquè els tècnics puguin accedir-hi bé, convenientment equipats i protegits per actuar. El que es vol fer es destruir-lo a través de l'aplicació a distància d'un insecticida al seu interior. Aquesta operació es fa a través d'uns tubs telescopis que poden arribar a molta alçada, fins a 17 metres. Fonts del departament d'Agricultura han informat que «aquesta actuació s'ha de fer preferiblement a primera hora del matí» perquès les vespes són diürnes i cal aprofitar els moments en què estan més inactives. «Al cap d'uns dies, si es vol, el niu ja pot ser retirat, malgrat que en estar totes les vespes mortes el niu ja no serà reutilitzat, i per tant es pot deixar». Justament ara estem en «l'època més adequada per a la destrucció dels nius», ja que entre setembre i octubre és quan els vespers «tenen les dimensions i la capacitat màxima».

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina que l'any 2004 va arribar al port de Bordeus en un contenidor de mercaderies provinent d'aquell país asiàtic. D'allà es va anar estenent a la resta del país. Fonts del DAR han informat que va arribar a Catalunya (Alt Empordà) l'any 2012. De mica en mica es va anar estenent. S'estima que la seva velocitat d'expansió ha estat de 100 quilòmetres l'any.