Les colònies tèxtils del Berguedà han estat seleccionades com un dels sis projectes d'arreu de l'estat espanyol seleccionats com a destí d’excel·lència. La proposta Patrimonio cultural de las Colonias Textiles del Berguedà, presentada per l’Àrea de Turisme de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha estat preseleccionada en la VIII Edició dels premis EDEN conjuntament a cinc altres projectes de l'estat.

EDEN (European Destinations of Excellence) és un projecte que fomenta models de gestió turística sostenible a la Unió Europea i que funciona com una xarxa d’intercanvis de bones pràctiques entre diferents regions d’Europa, segons fonts de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Inicialment cada autonomia selecciona un projecte i seguidament la secretaria d'estat de Turisme selecciona el projecte guanyador a nivell nacional i l’envia com a destí d’excel·lència turística, havent-hi un projecte per cada país participant.

La selecció de destins permet destacar els valors, la diversitat i les característiques comuns dels destins turístics europeus, un dels principals objectius del projecte EDEN. Cada any s’escull una temàtica diferent per part de la comissió i enguany la temàtica escollida és el turisme cultural.

Fonts de l'Agència han assegurat que aquesta iniciativa ajuda a reforçar la visibilitat dels destins europeus nous o emergents, fomenta la creació de xarxes de contacte entre els destins premiats i ha inspirat la creació d’una plataforma per compartir les millors pràctiques a nivell europeu.

El mes de juliol el servei de turisme de l’ADB va presentar una proposta dins d’aquests premis i el projecte ha estat pre-seleccionat. Per aquest motiu aquesta setmana hi ha hagut la visita dels avaluadors dels projectes per a conèixer de primera ma les colònies tèxtils del Berguedà i tot el seu patrimoni tangible i intangible.

A finals d’any es publicarà si el Berguedà és un dels guanyadors d’aquest premi a nivell europeu que no té dotació econòmica però que permet formar part d’una xarxa internacional que obre les portes a interessants projectes de cooperació.